Mətbəximizin ən məşhur ləzzətlərindən biri olan badımcan sağlamlığa çox faydalı olan tərəvəzlərdəndir. 

Badımcan yeməkləri hazırlayarkən rast gəlinən problem badımcanların kəsildikdən və ya qabıqları soyuduqdan sonra qaralmasıdır. Badımcanın kəsilməsi və ya soyulması zamanı hüceyrələr bölünür və açılır. Bu hüceyrələr oksigenlə təmasda olduqda, oksidləşmə başlayır ki, bu da badımcanın rəngini dəyişməsinə səbəb olur. Badımcanın qaralmasının qarşısını almaq və ya minimuma endirmək üçün aşağıdakı üsulu sınaya bilərsiniz.

 Badımcanın qaralmaması üçün qabığını soyandan sonra mütləq bol su ilə yuyun və saxlamadan bişirin. 

Onların qaralmaması üçün doğrandıqdan dərhal sonra limondan istifadə edə bilərsiniz. Limonu yarıya bölün və doğranmış badımcan parçalarını limonla yaxşıca ovuşdurun. Limonun hər tərəfə toxunduğundan əmin olun, çünki limonla təmasda olmayan yerlər qarala bilər. Bu, badımcanın rəngini qorumağa kömək edəcəkdir.

Badımcan niyə qaralır? 

 Badımcanın qaralmasına səbəb olan əsas amillər bunlardır:

Enzim Fəaliyyəti: Badımcanda olan fermentlər hava ilə təmasda olduqda fenol komponentlərini oksidləşdirir. Bu oksidləşmə reaksiyası badımcanın rənginin qaralmasına səbəb olur.  

Hava ilə təmas: Badımcanın kəsilmiş və ya soyulmuş səthi açıq hava ilə təmasda olduqda bu səthdəki hüceyrələrin oksigenlə reaksiyası nəticəsində qaralma meydana gəlir.

 Fenol birləşmələri: Badımcanın tərkibində təbii fenol birləşmələri var. Bu birləşmələr oksidləşmə zamanı rəng dəyişikliyinə səbəb olan maddələrdir. Qızartmanın qarşısını almaq və ya minimuma endirmək üçün badımcanı kəsdikdən və ya qabığını soyduqdan sonra tez istifadə etmək, duzlu suda saxlamaq, limon suyu ilə sürtmək kimi üsullardan istifadə etmək olar. Bu üsullar badımcanın oksidləşməsini yavaşlatmaqla onun rəngini qorumağa kömək edir.

Badımcanın faydaları aşağıdakılardır:

Lif tərkibi: Badımcan liflə zəngin bir tərəvəzdir. Lif həzm sağlamlığını dəstəkləyir, qəbizliyin qarşısını alır və toxluq hissi verir.

Antioksidantlar: Badımcan antioksidantlarla zəngindir. Antioksidantlar hüceyrə zədələnməsini və xərçəng riskini azalda bilər.

Çəkiyə Nəzarət: Aşağı kalorili və yüksək lif tərkibi sayəsində badımcan çəki idarə etməyə kömək edə bilər. 

Qan şəkərinin balanslaşdırılması: Badımcanların tərkibində qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edə bilən xlorogen turşusu var. 

Ürək sağlamlığı: Kaliumla zəngin olan badımcan qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir. O, həmçinin xolesterol səviyyəsini aşağı salır. 

Sümük sağlamlığı: Badımcan sümük sağlamlığını dəstəkləyən kalsium, kalium və maqnezium kimi mineralları ehtiva edir. 

Dəri Sağlamlığı: Badımcanlarda dəri sağlamlığını dəstəkləyən və dərinin qocalmasını gecikdirən antioksidanlar var.

Həzm Sağlamlığı: Badımcan tərkibindəki lif sayəsində həzm sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir və həzm problemlərinin qarşısını alır.

Xərçəngdən qorunma: Badımcan orqanizmi xərçəngdən qoruyan fenolik birləşmələri ehtiva edir. 

Göz Sağlamlığı: Bu tərəvəzdə göz sağlamlığı üçün vacib olan A vitamini və karotenoidlər kimi qidalar var.