Qoz-fındığın təzə və sağlam şəkildə saxlanması orqanizmi bir çox təhlükəli maddələrdən qoruyur. Foodinfo.az Sports.kz-a istinadla xəbər verir ki, Gazeta.ru nəşrinin yazdığına görə, Kolorado Dövlət Universitetinin biotibbi mühəndislik və ictimai sağlamlıq üzrə professoru Bred Raysfeld bildirib: köhnəlmiş və kiflənmiş qoz-fındıqda yaranan maddələr insan sağlamlığına ciddi zərər vura bilər.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, bitki mənşəli məhsulların bir qismi vaxtında istifadə edilmədikdə və düzgün saxlanmadıqda kiflənə bilər. Bu zaman göbələklər tərəfindən “mikotoksin” adlanan zərərli maddələr əmələ gəlir.

Ən təhlükəlilərindən biri — aflatoksinlərdir. Onları Aspergillus flavusA. parasiticus adlı göbələklər istehsal edir. Bu maddələr tez-tez qarğıdalı, düyü, darı və yerfındığında yaranır və DNT-yə bağlanaraq mutasiyalara səbəb ola bilir.

Professor qeyd edir ki, aflatoksinlər qaraciyər hüceyrələrini zədələyə və uzun müddətdə xərçəng riskini artıra bilər, xüsusilə hepatit B daşıyıcılarında bu risk daha yüksəkdir.

Alim əlavə edib ki, Fusarium adlı digər göbələk növləri buğda və arpanı zədələyərək orqanizm üçün zərərli maddələr əmələ gətirir. Bu birləşmələr həzm sistemini qıcıqlandıra, eləcə də qaraciyər və böyrəklərə mənfi təsir göstərə bilər.

Mütəxəssis xəbərdarlıq edib ki, məhsulun üzərində kif, rəng dəyişməsi və ya xoşagəlməz qoxu varsa, belə qidaları istifadə etmək olmaz. Təmiz, quru və hava keçirməyən şəraitdə saxlanan qoz-fındıq isə həm dad, həm də sağlamlıq baxımından təhlükəsiz olur.