Supermarketlərdə hər zövqə və büdcəyə uyğun yağ tapa bilərsiniz. Məlum olub ki, onların heç də hamısı sağlamlıq üçün faydalı deyil. Pəhrizdən çıxarmağın ən yaxşı yolu nədir?

Adətən qızartma üçün günəbaxan yağından istifadə edirlər. Ancaq məlum olur ki, onu çox yüksək temperaturda qızdırmaq məsləhət görülmür. Mütəxəssislər isə balqabaq, qarğıdalı, badam, yerfıstığı, xardal, çətənə, küncüt, kətan, kolza, qoz və üzüm toxumu yağlarını istilik müalicəsi üçün ən pis variant hesab edirlər. Heç bir halda onları qızdırmaq olmaz.

Belə yağlar qızdırıldıqda təhlükəli xəstəliklərin inkişaf riskini artıran maddələr ayrılır. Onlar həmçinin bədəndə fiziki və bilişsel dəyişikliklərə səbəb ola bilər.

Yağ alarkən belə nüanslara diqqət yetirməlisiniz: tərkibində nə qədər doymuş yağ varsa, sağlamlıq üçün bir o qədər yaxşıdır. Eyni zamanda, poli doymamış yağlar ən azı 15% olmalıdır. Belə yağ kifayət qədər yüksək tüstü nöqtəsinə malikdir - 160 dərəcədən və yuxarıdan.

Kokos, zeytun və avokado orqanizm üçün ən yaxşı yağ növləri hesab olunur. Heyvan yağları da sağlamlığa müsbət təsir göstərir.

Zeytun yağı yüksək istiliyə davamlıdır. İçindəki maddələr oksidləşmir, buna görə də istilik zamanı faydalı xüsusiyyətlərini daha yaxşı saxlayırlar.

Avokado yağı da yüksək yanma dərəcəsinə malikdir. Tərkibində çoxlu doymamış turşular da var.

Ərinmiş yağ sobada qızartmaq və bişirmək üçün əladır. 250 dərəcə yüksək tüstü nöqtəsinə malikdir. Həm də maddələr mübadiləsinin normallaşmasına kömək edir.

Heyvan yağları çoxlu doymuş turşuları ehtiva edir. Mal əti və ördəkdən alınan yağlar xüsusilə faydalı hesab olunur.

Fərid