Hər şeyin əvvəli şorbadır. Nənələrimiz istənilən yemək zamanı bir boşqab şorba içməyi tövsiyə ediblər. Onların fikrincə, bunu etməsəniz, mədə ağrısı, ürəkbulanma və yaddaşın pisləşməsi baş verə bilər. Ancaq qastroenteroloq Pavel Koltupovun fikrincə, müəyyən şorbaların tez-tez istifadəsi səbəbindən eyni sağlamlıq problemləri yarana bilər.
Mütəxəssis sağlamlığa ən nəzərəçarpacaq mənfi təsir göstərən bir neçə şorbanın adını çəkib.
Göbələk. Bunu həzm etmək çətindir və onlara əlavə olaraq şorbada çoxlu kartof, makaron, qızardılmış pendir varsa və bunların hamısı yağlı və duzlu krakerlərə səpilirsə, nahar insanı çətin duruma sala bilər.
Noxud şorbası. Noxud, hər hansı paxlalılar kimi, köp və şişkinliyə səbəb ola bilər. Bunu azaltmağın yeganə yolu şorbaya çoxlu təzə göyərti əlavə etməkdir. Xüsusilə şüyüd və reyhan. Mədə və bağırsaqların işinə faydalı təsir göstərirlər.