Rumıniyanın Heyvan Biologiyası və Qidalanması üzrə Milli Tədqiqat İnstitutundan bir qrup alim qarağat ekstraktlarının, onun yarpaqlarının və meyvələrinin fenolik profilini tədqiq ediblər. Onların araşdırmasının nəticələri Foods jurnalında dərc olunub.
Qara qarağat antosiyaninlər, proantosiyanidinlər, quercetin, mirisetin, fenolik turşular və izorhamnetin də daxil olmaqla bioaktiv birləşmələrlə xüsusilə zəngindir. Tərkibində çoxlu C vitamini var, bioaktiv fenollarla birlikdə giləmeyvələrin yüksək antioksidant fəaliyyətinə kömək edir. Alimlərin fikrincə, bu qida tərkibi ürək-damar və iltihabi xəstəliklərin qarşısını alır.
Komanda əlavə edir ki, qara qarağat həm də oksidləşdirici stressin yaratdığı neyron zədələnməsindən qoruyur.
Antioksidant potensialını qiymətləndirərkən mütəxəssislər yarpaqların meyvə ilə müqayisədə daha güclü antioksidant xüsusiyyətlərə malik olduğunu aşkar ediblər. Üstəlik, yarpaq ekstraktı sərbəst radikallarla mübarizə üçün tədqiq edilən ən güclü antioksidantdır.