Ürək insanın ən vacib orqanıdır və onu çox yükləməmək üçün pəhriz səhvlərindən qaçınmaq lazımdır. Foodinfo.az xəbər verir ki, həkim və dietoloq Natalya Zubarevanın Gazeta.ru-ya verdiyi məlumata görə, bu, təkcə ürək və qan damarlarının deyil, həm də mədə-bağırsaq traktının xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edəcək. Əks halda, endokrin pozğunluqlar, 2-ci tip diabet və xərçəngə tutula bilərsiniz.
Mütəxəssis ilk səhvini tərəvəz, meyvə və giləmeyvə qıtlığı adlandırıb. Onlar bitki mənşəli məhsulların geniş çeşiddə rənglənməsini təmin edən bioloji aktiv komponentlər olan fitonutrientlərin mənbəyidir. Onlar həmçinin xolesterol səviyyəsini və qan təzyiqini aşağı salır, qan damarlarının kapilyarlarını gücləndirir.
İkinci səhv, qızardılmış qidaları, hətta həftədə bir neçə dəfə yeməkdir ki, bu da ürək çatışmazlığı, piylənmə və hipertoniyanın inkişafına səbəb olur
Üçüncü səhv şəkərin həddindən artıq yeməkdir. Şirniyyatlarda, bişmiş məmulatlarda, süddə, kolbasalarda, fast foodda və hazır səhər yeməyində olduğunu nəzərə alsaq, çox asan hesab itirmək və çox şəkər yeyib-yemədiyinizi anlamamaq çox asandır.
Həkim həmçinin qidaya duz əlavə etməyi məsləhət görmür. Həddindən artıq duz emal edilmiş ətlərdə, çipslərdə, qəlyanaltılarda və fast foodda tapıla bilər. Həddindən artıq duz yemək yüksək qan təzyiqinə səbəb olur və ürək çatışmazlığına və ya vuruşa səbəb ola bilər. Duzun gündəlik fizioloji norması 1,5 qramdır.
Beşinci səhv maye çatışmazlığıdır. Suyun olmaması qanın qalınlaşmasına gətirib çıxarır və ürək-damar sisteminin onu pompalamasını çətinləşdirir. Buna görə insult və infarkt riski artır.
Leyla