Sağlam həyat tərzinin tərəfdarları arasında zeytun yağı və balığın sağlam olduğuna inanılır, lakin yağ, yağlı kəsmik və ya xama, şirəli biftek zərərlidir. Bununla belə, hər şey o qədər də sadə deyil.
Heyvan məhsullarından olan doymuş yağlar niyə bədən üçün lazımdır və az miqdarda yağ yeyirsinizsə nə baş verir?
Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə aif.ru-ya tibb elmləri namizədi, dietoloq, Natalya Denisova məlumat verib.
Hansı növ yağlar var?
İlk növbədə qeyd etmək lazımdır ki, mütləq zərərli yağlar var. Bunlar trans yağlardır. Onlar fast food, bişmiş məmulatlar, şokolad və qoz-fındıq yağları, marqarin və bulyon kublarında olur. Onlardan istifadə etməsəniz, yalnız bədəninizə fayda verəcəksiniz. Bütün digər yağlar müxtəlif miqdarda olsa da, orqanizm üçün lazımdır.
Bir çox həkim doymuş yağın məhdudlaşdırılması lazım olduğuna inanır. Onlar qırmızı ət, süd məhsulları və yumurtada olur. Pəhrizdə onların həddindən artıq olması ürək-damar xəstəlikləri riskini artıra bilər. Bununla belə, bunun əksi də doğrudur: doymuş yağların çatışmazlığı da təhlükəlidir, çünki onlar hüceyrə membranlarının funksiyalarını dəstəkləyir və bir sıra vitaminlərin (A, D, E və K) udulmasını yaxşılaşdırır. Buna görə də, az yağlı süd məhsulları seçmək və kərə yağından imtina etmək sağlamlıq problemlərinə - hormonal balanssızlığa, vitamin çatışmazlığına, dərinin vəziyyətinin pisləşməsinə və s.
Ən "yaxşı" yağlar doymamış yağlardır - omeqa-3 və omeqa-6. Onlar insulin və qan şəkəri səviyyələrini normallaşdıraraq 2-ci tip diabet riskini azaltmağa kömək edirlər. Bədən bu yağları lazımi miqdarda istehsal etmir, buna görə də onları qidadan almaq çox vacibdir. Omeqa-3 somon, tuna, skumbriya kimi yağlı dəniz balıqlarında, həmçinin qoz, tofu, çia və kətan toxumlarında olur. Omeqa-6 - avokado, zeytun yağı, fıstıq, badam, anakardiyada. Aydındır ki, bütün faydalarına baxmayaraq, sağlam yağları istehlak edərkən, nə vaxt dayandırılacağını da bilmək lazımdır.
Sağlam yağlar bədəni hipotermiyadan qoruyur və düzgün istilik mübadiləsini saxlamağa kömək edir. Pəhrizinizi şaxələndirməyə çalışın və yağlı balıq və avokado ilə yeməklər daxil edin.
Yağlar oynaqlarda və sümüklərdə iltihabı azaltmağa kömək edir. İranın Əhvaz Tibb Elmləri Universitetində aparılan bir araşdırma, omeqa-3 qəbul edən xəstələrdə səhər oynaq ağrılarının əhəmiyyətli dərəcədə azaldığını və heç bir kilo almadığını aşkar etdi. Eyni xəstəliyə həssassınızsa, pəhrizinizə dəniz məhsulları, zeytun yağı və avokado əlavə edin. Məsələn, şam yeməyi üçün karides və avokado ilə salat hazırlaya bilərsiniz, limon suyu və zeytun yağı ilə mövsüm edə bilərsiniz.
Bədəndə yağ yoxdursa, enerji çatışmazlığını karbohidratlarla kompensasiya edir. Siz şüursuz olaraq daha çox şirniyyat və nişastalı qidalar yeməyə başlayırsınız. Karbohidrat qəbulunu azaltmaq üçün daha çox sağlam yağlar yemək lazımdır.
Səhər yataqdan qalxan kimi özünüzü yorğun hiss edirsinizsə və ya işləyərkən tez yorulursunuzsa, yəqin ki, kifayət qədər sağlam yağlarınız yoxdur. Səhər yeməyində taxıl və kruasan əvəzinə yarım avokado və bir omlet yeyin. Kərə yağı ilə sendviç də qadağan deyil. Sonra yalnız 3-4 saatdan sonra aclıq hiss edəcəksiniz. Digər doyurucu səhər yeməyi seçimi qırmızı balıq və yumurta ilə bişmiş avokado, xama və giləmeyvə ilə təbii kəsmikdir. Və gün ərzində enerjinizi saxlamaq üçün qəlyanaltınıza bir ovuc qoz-fındıq əlavə edin.
Yağ turşuları dərinin, saçın və dırnaqların gözəlliyi üçün vacibdir. Fakt budur ki, dəri hüceyrələri omeqa-3 və omeqa-6-dan ibarət membranlarla qorunur. Əgər bunlar kifayət qədərdirsə, dəri elastik və elastik, saç isə sağlamdır. Əks təqdirdə quruluq, qıcıqlanma, kəpək əmələ gəlir və saçlar tökülməyə başlayır. Omeqa çatışmazlığını kompensasiya etmək üçün vitamin əlavələri qəbul edə bilərsiniz. Və ya daha çox balıq, dəniz məhsulları, brokoli və qoz-fındıq yeyin.
Az yağlı yemək sizi doldurmur, buna görə də bir insan daim qəlyanaltı etmək istəyir. Bura gecələr soyuducuya əl uzatmaq daxildir. Nahar üçün tərəvəz ilə qalın zəncəfil sousunda qızılbalıq biftek bişirin və siz mütləq aclıqdan oyanmayacaqsınız.
Uzun müddət kompüterdə işləsəniz belə, özünüzə kömək edə bilərsiniz. Yağ turşuları, xüsusilə omeqa-3, gözyaşardıcı filmin istehsalına təsir göstərir - gözü qoruyur və nəmləndirir. Göz sağlamlığını qorumaq üçün pəhrizinizə yerkökü, balqabaq, ispanaq, dəniz məhsulları və yağlı balıq əlavə edin.
Hazırladı: Leyla