Bitki dünyasının xəzinə sandığı adlandırılan bu toxum zəngin qida elementləri ilə qida dünyasında əhəmiyyətli bir yerə sahibdir. Bu kiçik toxumlarda omeqa-3 yağ turşuları, lif, antioksidantlar və vitaminlər kimi bir çox qiymətli birləşmələr var. 

 Foodinfo.az xəbər verir ki, son araşdırmalar göstərir ki, kətan toxumlarının sağlamlıq üçün çoxlu faydaları var. 

Omeqa-3 yağ turşularının sağlamlığımız üçün əhəmiyyətini vurğulayan araşdırmalar getdikcə artır. Kətan toxumlarında alfa-linolenik turşusu adlanan omeqa-3 mənbəyi də var. Bu yağ turşuları beyin sağlamlığını dəstəkləyə, iltihabı azalda və ürək sağlamlığını qoruya bilər.

Alfa-linolenik turşu (ALA) omeqa-3 yağ turşularından biridir. Omeqa-3 yağ turşuları orqanizm üçün əvəzolunmaz yağlar hesab edilən yağ turşularıdır. ALA bitkilərdə olan bir növ omeqa-3 yağ turşusudur və insan orqanizmi tərəfindən istehsal oluna bilməz, ona görə də onu pəhriz vasitəsilə əldə etmək vacibdir.

Kətan toxumu zəngin lif tərkibi ilə həzm sisteminə kömək edir. Tərkibində həll olunan və həll olunmayan liflər olan kətan toxumu bağırsaq sağlamlığını qoruyan, toxluq hissini artıran və həzm prosesini tənzimləyən xüsusiyyətlər təqdim edir.

Liqnan adlanan bitki birləşmələri ilə zəngin olan kətan toxumları antioksidan təsirləri sayəsində hüceyrə zədələnməsini azalda və xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilər.

Qan şəkəri səviyyələrini tarazlaşdırmağa kömək edən kətan toxumu, xüsusilə yeməklərlə birlikdə istehlak edildikdə qan şəkərinin daha yavaş və sabit yüksəlməsini təmin edir.

Bundan əlavə, kətan toxumu xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa və ürək sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edir.

Dietoloqlar gündəlik qida rasionunuza kətan toxumunun daxil edilməsinin faydalı ola biləcəyini bildirirlər. Ancaq həddindən artıq istehlakı bəzi insanlarda həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Kətan toxumlarını istehlak edərkən üyüdülmə və ya islatma kimi üsullardan istifadə edərək həzm qabiliyyətini artırmaq məsləhət görülür. Başqa sözlə, yemək vərdişlərini dəyişdirmək istəyən şəxslərə həmişə bir sağlamlıq mütəxəssisinin rəyini alması tövsiyə olunur.