Özbəkistanın “Panaev Farms” şirkəti iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik süd istehsal etməyə başlayıb. Foodinfo.az bildirir ki, təbii içki koronavirus infeksiyasına davamlıdır. Mütəxəssislər hesab edirlər ki, bu cür süd koronavirusa qarşı profilaktik rol oynaya bilər.

Süd resepti üzərində işə 2021-ci ildə Özbəkistanın İnnovasiyaların İnkişafı Agentliyi tərəfindən Vyana Tibb Universiteti ilə birgə başlanılıb. Alimlər Özbəkistan və Çin alimləri tərəfindən hazırlanmış ZF-UZ-VAC2001 peyvəndi ilə damazlıq mal-qaranı peyvənd ediblər. Yalnız inəklər deyil, keçilər də infeksiyaya qarşı dərmanın xüsusiyyətlərini yaşadılar. Tədqiqat zamanı mütəxəssislər müəyyən ediblər ki, heyvanların zərdabında iki həftədən sonra orqanizmdə dəyişikliklər baş verməyə başlayıb - onlar koronavirusa qarşı antitellər əmələ gətirirlər.

Bu, infeksiyanı məhv edən pasterizə edilmiş süd istehsal etmək üçün təcrübələr üçün əsas olub. Aparılan araşdırmalar nəticəsində alimlər belə qənaətə gəliblər ki, istehsal zamanı süd 62,5 dərəcə Selsi temperaturunda yarım saat qızdırılsa, məhsulda virus əleyhinə xüsusiyyətləri qorumaq mümkün olacaq.

Mütəxəssislər gələcəkdə təkcə süd deyil, digər immunomodlu süd məhsullarını da istehsalata daxil etməyi planlaşdırırlar.

Leyla