Kaju anakardiya ağacından əldə edilir və bütün dünyada olduqca məşhur bir qozdur. Anakardiya qoz-fındıq kimi tanınsa da, onlar əslində anakardiya ağacının toxumlarıdır. Həmçinin kajunun faydaları və qida dəyəri inanılmazdır. Ən maraqlısı odur ki, anakardiya müxtəlif formalarda bir çox yeməklərə əlavə edilə bilər.
Foodinfo.az xəbər verir ki, kaju sağlamlığa olduqca faydalıdır.
Bir sıra araşdırmalarda anakardiyanın bədəndəki LDL pis xolesterinin miqdarını azaltdığı aşkar edilmişdir. Ürəyinizin sağlamlığından narahatsınızsa, anakardiyanı sınaya bilərsiniz.
Kaju az miqdarda şəkərə malikdir və 2-ci tip diabetə qarşı yaxşı təsir edə bilər. Əgər diabet xəstəsisinizsə, hər gün 1 unsiya anakardiya yemək qan şəkərinizin səviyyəsini saxlamağınıza kömək edə bilir.
Anakardiya omeqa-3 yağ turşuları və E vitamini ilə doludur. Bunlar göz hüceyrələrini zədələnmədən qorumaq üçün birlikdə işləyir. Anakardiya həmçinin yaxşı miqdarda lutein və antioksidantları ehtiva edir ki, bu da göz sağlamlığını artırır.
Bu meyvədə olan mis, K vitamini və maqnezium sümük sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Kaju bədənə fayda verir və sümük sağlamlığının qorunmasına, sümük formalaşmasına və osteoporozun qarşısını almağa kömək edir.
Anakardiya lif, zülal və "yaxşı yağlarla" zəngin olduğu üçün bədəni enerji ilə təmin edir. Bu qoz həmçinin mis, maqnezium və kalsium kimi bədəni enerji ilə təmin edən və sizi uzun müddət tox saxlayan vacib mineralları ehtiva edir.
Bu qoz yalnız pis xolesterolu kəsmir, həm də bədəndə yaxşı HDL xolesterolu təşviq edir. Tədqiqatlardan biri, anakardiyanın hətta qan təzyiqini aşağı sala və xolesterol səviyyəsini qoruya biləcəyini təsdiq edib.
Kaju dərinin sağlamlığını yaxşılaşdıran antioksidanlar və sinklə zəngindir. Anakardiya həmçinin dərini daha sağlam və daha parlaq edən dəmir, fosfor və digər mineralları ehtiva edir. Anakardiya yemək yalnız dəri üçün deyil, həm də saç üçün də faydalıdır. Əslində, saç və baş dərisinə anakardiya yağının tətbiqi saçları daha yumşaq edir və toxumasını da yaxşılaşdırır.