Koreya, Çin və Yaponiyada çox yayılmış və arıqlamaq üçün çox məşhurlaşan arpa çayının faydaları nələrdir?
Foodinfo.az xəbər verir ki, arpa ot ailəsindən dərman bitkisidir. Sağlamlığa və yeməklərə verdiyi ləzzətləri saymaqla bitmir. Şəfa mənbəyi olan bitki çayının özü qədər faydası var. Tərkibində karbohidratlar, liflər və müxtəlif minerallar var. O, həmçinin B vitaminləri, selen və maqneziumla zəngindir. Bu şəfalı çay qaynağı öd daşlarının əmələ gəlməsinin qarşısını alır, qan yağını aşağı salır və lifli quruluşuna görə döş xərçəngi və kolon xərçəngi də daxil olmaqla bir çox xərçəng növünə qarşı mübarizə aparır. Həm də ürək xəstəliklərindən qorunmağa kömək edir. Sağlamlıq faydaları ilə yanaşı, dəri üçün də faydaları var. Şəfa mənbəyi olan bu çayla bağlı suallar çoxdur.
ARPA ÇAYININ FAYDALARI
Şəfa mənbəyi olan arpa çayının faydaları saymaqla bitmir. Bunlardan birincisi tərkibindəki zəngin minerallar sayəsində qanı təmizləyir və qan şəkərini tarazlaşdırmağa kömək edir. Arpa çayının faydaları bunlardır:
Arpa çayı həzm problemləri üçün yaxşı seçimdir.
Sizi soyuqdəymə, qrip kimi xəstəliklərdən qoruyur.
Tərləmənin qarşısını alır.
Diş ətini və diş sağlamlığını qoruyur.
Astma və bronxit kimi sağlamlıq problemləri üçün faydalıdır.
Ürəkbulanma və qusmaya yaxşı təsir edir.
Ürək sağlamlığını qorumağa kömək edir.
Sidikqovucudur.
Xərçəngə qarşı təbii bir döyüşçüdür.
ARPA ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
Arpa çayını hazırlamak için ilk önce bir litre iyi suyu kaynatınız
Daha sonra 4 çay kaşığı kavrulmuş arpa ilave edip 2-3 dakika bekleyin.
Bekledikten sonra 10-15 dakika soğutup, süzüp içebilirsiniz.
ARPA ÇAYINI NECƏ HAZIRLAMAQ OLAR?
Arpa çayını hazırlamaq üçün əvvəlcə bir litr yaxşı su qaynadın.
Sonra 4 çay qaşığı qovrulmuş arpa əlavə edin və 2-3 dəqiqə gözləyin.
Gözlədikdən sonra 10-15 dəqiqə soyudub süzərək içə bilərsiniz.
Gündə 2 dəfə yeməkdən sonra içmək məsləhət görülür.
ARPA ÇAYI ARIQLADIRMI?
Daha çox yem kimi istifadə olunan bu dənli bitkidən pivəbişirmədə də geniş istifadə olunur. Vətəni Kiçik Asiya olan və ümumiyyətlə mülayim yerlərdə yetişdirilən arpa bitkisinin faydaları çoxdur. Müalicə mənbəyi olan bu dənli bitkinin çayının faydası özü qədərdir. Birinci və ən maraqlısı odur ki, arpa çayı arıqlamağa kömək edir. Arpanın kalorisi 74 kkaldır və tərkibində 90% karbohidrat və 3% yağ var. Pəhriz siyahısına arpa çayını da daxil edə bilərsiniz.
Qələvi quruluşa malik arpa çayı həzmi rahatlaşdırır və həzm sisteminin yaxşılaşmasına kömək edir. Bu xüsusiyyət arıqlamaq istəyən insanların işini asanlaşdırır. Yağların yandırılmasına və maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edir. Bu yolla siz asanlıqla arıqlaya bilərsiniz. Bununla belə, ölçülü şəkildə istehlak etmək tövsiyə olunur.
ARPA NECƏ QOVURULUR?
Ümumilikdə yem və pivə istehsalında istifadə edilən buğda otu ailəsinə aid olan 2 stəkan arpanı rəngi dəyişənə qədər qovurmaq lazımdır. Sonra bu arpanın üzərinə duz səpin, 3 stəkan su əlavə edin, qarışdırın və qapağı bağlayaraq bişirməyə davam edin. Suyu çəkiləndə hazır oldu deməkdir.