Balıq başı yemək üçün 5 səbəb: Balıq başı yemək yeməklərinizə daha çox ləzzət qatar. Qırmızı ətdən daha sağlam olan əla protein mənbəyidir. Balıq başları da beyninizi və ürəyinizi sağlam saxlayan bir qida maddəsi olan omeqa-3 ilə doludur.
Bundan əlavə, immunitet sisteminizi və göz sağlamlığınızı qoruyan güclü antioksidant A vitamininin sağlam dozasını alacaqsınız. Balıq yemək hətta ətraf mühitə də kömək edir, çünki emal müəssisələrində daha az tullantı atılır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, Amerika Ürək-damar Həkimləri Assosiasiyası hesab edir ki , balığın başında qan təzyiqini artıran fermentin fəaliyyətini neytrallaşdıran iki növ amin turşusundan ibarət birləşmə var. Qan təzyiqi 200 olan bir çox insanda balıq başı; Test edilmiş və üç istifadədən sonra Bu təzyiq 170-ə endirilib.
Bəziləri balıq başlarını sevmir! Amma dünyanın digər yerlərində balıq başını yemək tamamilə normaldır. Əslində sizin üçün çox yaxşıdır.
Unutmayın ki, baş bədənin başqa bir hissəsidir. Balıq başı yemək bədəninizə bu 5 faydalı təsirə malikdir.
Sağlam protein ehtiva edir
Heç kimə sirr deyil ki, balıq yaxşı protein mənbəyidir. Ancaq insanların çoxu yalnız balıq filesi yeyirlər. Bu sizə daha çox protein verəcəkdir.
Digər ət mənbələri ilə müqayisədə balıq daha sağlamdır. Doymuş yağ da azdır, buna görə də xolesterolunuzu yüksəltməyəcək. Əslində qırmızı əti balıqla əvəz etsəniz, bir çox xroniki xəstəliklərin riskini azaltmış olarsınız.
Omeqa 3 yağları ilə zəngindir
Balıq başı yeməyin faydalarından biri də daha çox omeqa-3 yağ turşularının istehlakıdır. Balıq başında balığın digər hissələrinə nisbətən daha çox yağ var.
Vücudunuz omeqa-3 istehsal edə bilmədiyi üçün onları qida ilə almalısınız. Bu, sağlam beyin funksiyası və zehni geriləmənin qarşısını almaq üçün lazımdır. Bəzi araşdırmalara görə, o, hətta depressiya və diqqət çatışmazlığı/hiperaktivlik pozğunluğunu da idarə edə bilər.
Omeqa-3 yağları da ürəyinizi sağlam saxlayır. Bu maddə ürək xəstəliklərində iki mühüm faktor olan yüksək xolesterini və yüksək təzyiqi azalda bilər. İnsult və anormal ürək ritmləri kimi digər ürək xəstəliklərinin riski də azaldır.
Balığın başındakı ilik və yağ A vitamini ilə zəngindir.
A vitamini immunitetiniz üçün vacibdir. Və təbii antioksidant olduğu üçün sərbəst radikallarla və oksidləşdirici stresslə mübarizə apara bilir. Bu, vücudunuzun asanlıqla xəstəliklərlə mübarizə apara biləcəyi deməkdir.
Sağlam görmə üçün A vitamini də lazımdır. Xüsusilə, görmə itkisinin ən çox yayılmış səbəblərindən biri olan yaşa bağlı makula degenerasiyasının qarşısını alır.
Balığın başındakı yağ əslində dadlıdır. Xoş yağlı toxuması olan balığın əti daha yumşaq olur. Balıq başının saxlanması dadını da artırır.
Balıq başını necə bişirəcəyinizə əmin deyilsinizsə, internetdə axtarın. Yalnız başdan istifadə edən bir çox resept var. Hətta onu şorba və souslarda qidalandırıcı tərkib hissəsinə çevirə bilərsiniz.
Şəbnəm