Ağ lobya orqanizm üçün faydalı paxlalı bitkilərdən biridir, bitki mənşəli zülal və minerallarla zəngindir və vegetarian pəhrizdə ətin əvəzedicisi ola bilər.
Foodinfo.az xəbər verir ki, ağ lobya yaddaşın gücləndirilməsi, qan azlığının müalicəsi, həzm sisteminin sağlamlığı, xərçəngin qarşısının alınması və müalicəsi daxil olmaqla, orqanizmin sağlamlığı üçün bir çox xüsusiyyətlərə malik paxlalı bitkilərdən biri hesab olunur. Ağ lobya digər paxlalılar kimi, vegetarian pəhrizlərdə ətin yaxşı əvəzedicisi ola bilən bitki zülalları ilə zəngindir.
Ağ lobyaların qida dəyəri
Bir fincan (182 qram) bişmiş ağ lobya aşağıdakı qidaları ehtiva edir:
Kalori- 255
Zülal- 15 qram
Lif- 19,1 qram
Folat (vitamin B9) gündəlik tələbatın 64%-i
Manqan gündəlik tələbatın 48%-i
Tiamin (vitamin B1) gündəlik tələbatın 29%-i
Maqnezium gündəlik tələbatın 24%-i
Dəmir gündəlik tələbatın 24%-i
Ənənəvi təbabətə görə, ağ lobya libidonu gücləndirir, menstruasiyanı tənzimləyir və sperma istehsalını artırır.
Ağ lobya ilə vaxtından əvvəl qocalmanın qarşısının alınması:
Ağ lobya çox miqdarda mis ehtiva edir ki, bu da vaxtından əvvəl qocalma ehtimalını azaldır, bədəndə kollagen istehsalını artırır və dəri qırışlarını azaldır, üzünüzün daha gənc və təravətli görünməsinə kömək edir.
Ağ lobya ilə saç artımını gücləndirin:
Ağ lobyadakı yüksək miqdarda dəmir və mis saç follikullarını gücləndirməyə kömək edir və saç tökülməsinin qarşısını alır.
Ağ lobya ilə sağlam dişlər:
Ağ lobya kalsium, dəmir, maqnezium və manqanla zəngindir ki, bu da dişləri gücləndirir, diş infeksiyası və diş ağrısı riskini azaldır.
Ağ lobya ilə arıqlamaq və arıqlamaq:
Ağ lobya çox az kaloriyə malikdir, lakin tərkibindəki bitki mənşəli protein və lif iştahı azaldır və sizi daha uzun müddət tox saxlayır və həddindən artıq yeməyin qarşısını alır, beləliklə, arıqlamağa kömək edir.
Ağ lobya ilə həzm sisteminin sağlamlığının qorunması:
Ağ lobyadakı yüksək miqdarda lif həzmi yaxşılaşdırır və mədə xorası ehtimalını azaldır və həzm sisteminin sağlamlığını gücləndirir.
Pəhriz lifi yoğun bağırsağın hərəkətini stimullaşdırmağa kömək edir və yoğun bağırsağın detoksifikasiyasına və təmizlənməsinə kömək edir və kolon xərçəngi riskini azaldır.
Ağ lobya ilə diabet və qan şəkərini idarə edin:
Ağ paxlanın yüksək lif tərkibi qan şəkərini sabitləşdirməyə kömək edir və tip 2 diabet riskini azaldır. Ağ lobya aşağı glisemik indeksə malik olduğundan, diabet xəstələrinin qan şəkərini aşağı salır və diabetin ağırlaşmalarını azaldır.
Ağ lobya ilə Alzheimer və Parkinson xəstəliklərinin qarşısının alınması:
Ağ lobyadakı yüksək miqdarda folat qanda homosisteini azaltmağa kömək edir və bununla da Alzheimer və Parkinson xəstəlikləri riskini azaldır.
Bu qidada olan tiamin yaddaşı gücləndirmək üçün lazım olan neyrotransmitterləri artırmağa kömək edir və beləliklə, beynin idrak funksiyasını yaxşılaşdırır.
Ağ lobya ilə qan təzyiqini aşağı salın və ürək sağlamlığını yaxşılaşdırın.
Ağ lobyadakı fol turşusu qan təzyiqini aşağı salır və ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını alır. Ağ lobyadakı maqnezium tərkibi qan damarlarının elastikliyini yaxşılaşdırır və qan təzyiqini aşağı salaraq infarkt və ya insult riskini azaldır.
Ağ lobya ilə qan yağını və xolesterolu azaldır.
Ağ lobya liflə zəngindir, xörəkdə ağ lobya yeyəndə onun tərkibindəki lif bağırsaqlarda xolesterin və piyə yapışır və onların sorulmasına mane olur, nəticədə piy və xolesterin orqanizmdən nəcislə xaric olur.
Ağ lobya ilə xərçəng riskini azaldır.
Ağ lobyada olan yüksək miqdarda mis, antioksidant və manqan sərbəst radikalların bədəndəki dağıdıcı təsirini azaltmağa kömək edir.
Ağ lobya ilə anemiyanın müalicəsi və qarşısının alınması:
Ağ lobya eyni vaxtda bədəndə daha çox qırmızı qan hüceyrəsi istehsal etmək üçün lazım olan dəmir və folat ehtiva edir. Ağ lobya istehlakı anemiya əlamətlərini yaxşılaşdıra və anemiyanın qarşısını ala bilir.
Şəbnəm