Zərdəçal (sarıkök) Hindistan və Asiya mətbəxində geniş istifadə olunan bir ədviyyatdır. Zərdəçalın faydaları saysız-hesabsızdır. 

 Foodinfo.az xəbər verir ki, sarıkökün sağlamlıq faydaları, xüsusilə qaraciyərin sağalmasında, əzələlərin bərpasında və beyin funksiyasının dəstəklənməsində rolu dəfələrlə tədqiq edilmişdir. Onun əzələ quruluşuna açıq təsiri son araşdırmalar tərəfindən bir daha sübut edilmişdir.

Zərdəçalın müalicəvi xüsusiyyətləri antioksidant, iltihab əleyhinə, antimutagen (genetik mutasiyaların qarşısını alır), antimikrobiyal (bakteriya və viruslarla mübarizə aparır), antixərçəng (xərçəng hüceyrələrinin və şiş hüceyrələrinin böyüməsinin qarşısını alır) mənbəyi olsa da, ən böyük sübut edilmiş təsiri əzələ quruluşudur. 

Nüfuzlu Tibb Elmləri Arxivləri (AMS) jurnalı yazır: "Zərdəçal qaraciyərin sağlamlığını təşviq etməkdə rol oynayır, çünki kurkumin qaraciyərin iltihabını azaltmağa və qaraciyər hüceyrələrini zədələnmədən qorumağa kömək edə bilən güclü antioksidant və antiinflamatuardır".

Məşq nəticəsində yaranan əzələ zədələnməsi xüsusilə idmançılar və fitnes həvəskarları arasında məşhurdur. Zərdəçal iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərinə görə əzələlərin bərpasına kömək edir. Kurkuminin iltihabı aradan qaldırdığı, oksidləşdirici stressi azaltdığı və əzələ zədələnməsinə kömək edən müəyyən fermentlərin salınmasını maneə törətdiyi bilinir.

Zərdəçalın pəhrizə daxil edilməsi və ya kurkumin əlavələrinin qəbul edilməsi bədənin iltihab reaksiyasını modulyasiya edərək ümumi sağlamlığa müsbət təsir göstərir. Bundan əlavə, zərdəçal ürək xəstəlikləri, xərçəng və diabet də daxil olmaqla bir çox xroniki xəstəliklərin müalicəsində çox effektlidir.