Zülallar, yağlar və karbohidratlar mövzusu daim insanların dodaqlarındadır, lakin hər bir makronutrient qrupunda fərqlər var və bu gün biz heyvan mənşəli deyil, bitki mənşəli zülalları başa düşəcəyik ki, bu da çox vaxt az qiymətləndirir. 
Foodinfo.az xəbər verir ki, istənilən növ zülal insan orqanizminin hüceyrələri üçün tikinti materialıdır və bu zülalın keyfiyyəti orqanlarımızın hüceyrələrinin nədən qurulacağına təsir göstərir. Nümunə olaraq iki eyni evin tikintisini götürək, burada biri yeni və hətta kərpicdən, ikincisi isə təkrar emal edilmiş materiallardan tikilir. Sizcə hansı ev daha təhlükəsiz, daha güclü və daha uzunömürlü olacaq? Cavab aydındır! 
Bitki zülalının orqanizm üçün bir çox faydası var və gəncliyi və gözəlliyi qoruyub saxlamağa imkan verir.
Bitki mənşəli zülalların ən zəngin mənbələri paxlalılar və dənli bitkilər, həmçinin qoz-fındıq, toxum və göbələklərdir. 
Paxlalı bitkilər - soya, lobya, noxud, noxud, mərcimək, maş lobya və yer fıstığı daxildir. Bu məhsullardan hər zövqə uyğun çoxlu yeməklər və qəlyanaltılar hazırlaya bilərsiniz.
Taxıl və dənli bitkilər - yulaf, düyü, qarğıdalı, arpa, buğda, çovdar və qarabaşaq yarmasıdər. Bunlar bizim əla kompleks karbohidratlarımızdır ki, onlardan istənilən yeməklər üçün yan yeməklər hazırlamaq olar.
Fındıq, badam, püstə, qoz, müstəqil qəlyanaltı ola bilər və ya salatlara, desertlərə və pastalara əlavə edilə bilər.

Fərid