Bağırsaq sağlamlığı ümumi sağlamlığınızın mühüm tərkib hissəsidir, çünki o, həzm sistemi və immunitet sistemi kimi bir çox vacib funksiyaya təsir göstərir. Yaxşı bağırsaq sağlamlığı sizə həzm problemlərindən qaçmağa, vücudunuzun qida maddələrini mənimsəməsinə və immun sisteminizin düzgün işləməsinə kömək edə bilər. Bağırsaq sağlamlığı dedikdə ağıla ilk gələn bu qida olur.

 Foodinfo.az xəbər verir ki, qara gavalı mədə-bağırsaq traktına təsir edir, qəbizliyin və kolon xərçənginin qarşısını alır. Quru gavalıda olan bioaktiv birləşmələr və onların metabolitləri həm mədə-bağırsaq, həm də sidik yollarında antibakterial agent kimi də çıxış edə bilir.

Qara gavalı təbii olaraq xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa da kömək edir. Gavalıda həll olunan lifin olması pəhriz xolesterolunun udulmasına müdaxilə edərək LDL xolesterinin aşağı düşməsinə kömək edir.

Gavalı öd turşularına bağlanaraq və onları bədəndən xaric etməklə xolesterolu azaldır. Bu öd turşuları yağları həzm etmək üçün istifadə edilən birləşmələrdir. Bədəndən çıxarıldıqda, qaraciyər yeni safra turşuları yaratmalıdır. Bu, daha çox xolesterol istifadə edir və dövran edən xolesterolun azalmasına səbəb olur.

Gavalıda olan antosiyaninlər, xlorogen turşular, quercetin və katexinlər kimi flavonoidlər və fenolik birləşmələr müxtəlif bədən hüceyrələrinə iltihab əleyhinə təsir göstərir. İltihab əleyhinə qidalar yüksək xolesterol, diabet və ürək-damar xəstəlikləri kimi sağlamlıq vəziyyətlərinin qarşısını almağa kömək edir.

Gavalıda olan K vitamini ürək üçün də faydalıdır, buna görə də çox rast gəlinən K vitamini çatışmazlığını dərhal aradan qaldırmaqda təsirli olur. Bu vitamin infarktın əsas səbəblərindən biri olan arterial kalsifikasiyanın qarşısını almağa kömək edir. Kalsiumu damarlardan çıxararaq və onun sərt, təhlükəli lövhə yataqlarına çevrilməsinə imkan verməməklə işləyir. K vitamini damarların sərtləşməsinin qarşısını almağa kömək edir, çünki kalsiumu arteriya astarlarınızdan və digər bədən toxumalarından uzaq tuta bilər.

Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, K vitamini iltihabı azaltmaq və qan damarlarını, o cümlədən damarlar və arteriyaları əhatə edən hüceyrələri qorumaq üçün vacib bir qidadır. Yüksək qan təzyiqinin qarşısını almaq və ürək dayanması şansını azaltmaq üçün K vitamininin müvafiq səviyyədə istehlakı vacibdir.

Diabet qan şəkərinin səviyyəsinin yüksəlməsinə səbəb olan bir xəstəlikdir. Əgər mədəaltı vəzi lazımi miqdarda insulin istehsal edə bilmirsə və ya hüceyrələrimiz insulini düzgün emal edə bilmirsə, bu, diabetlə nəticələnir.

Qlükoza düzgün istifadə edilmədiyi üçün qanda yığılır və nəticədə qanda şəkərin artması və ya şəkər xəstəliyinin ümumi əlaməti olur. Gavalı aşağı glisemik indeksə malikdir və gavalı ekstraktları bədəndə qan şəkəri və trigliserid səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. Flavonoidlərin olması gavalıların başqa bir faydasıdır, çünki onlar bədəni insulin müqavimətinə qarşı qoruyurlar.

Gavalıda həll olunan lifin olması qan şəkərinin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edir. Həll olunan lif mədənin daha yavaş boşalmasına kömək edir.

Bu, qan şəkərinin səviyyəsinə təsir edir və insulin həssaslığına faydalı təsir göstərir. O, həmçinin diabetə nəzarət etməyə kömək edir

Gavalıda böyrək daşlarına səbəb ola bilən oksalatlar var. Buna görə də, böyrək daşı xəstəliyi olan insanlar gavalı istehlak etməkdən çəkinməlidirlər.

Böyrək daşı olan insanların əvvəlcədən həkimə müraciət etmələri tövsiyə olunur.