Dəmir qırmızı qan hüceyrələrinin strukturunda olur və oksigen nəqlində mühüm rol oynayır. Dəmir çatışmazlığı anemiyası bu çatışmazlığın ciddi nəticəsi olaraq meydana gəlir və yorğunluq, halsızlıq, dəri solğunluğu kimi əlamətlərə səbəb olur. Dəmir çatışmazlığı müxtəlif səbəblərdən yarana bilər, lakin ən təsirli şəkildə dəmirlə zəngin qidaların istehlakı ilə alınır. Bu qidalar arasında müxtəlif variantlar olsa da, onlardan biri xüsusilə dəmirlə zəngindir.
Eyni zamanda qan şəkərini tarazlaşdıran bu qida bir çox digər sağlamlıq problemlərinə qarşı da fayda verir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, göyərçin noxudu yaxşı bir protein mənbəyidir. Tərkibindəki yüksək lif və mineral tərkibi onu aşağı yağ tərkibinə görə sağlam qida seçimi edir. Yaxşı bir zülal qaynağı olmaqla yanaşı qan təzyiqinə nəzarət edir, anemiyanın qarşısını alır, böyüməyə kömək edir, arıqlamağı sürətləndirir, enerjini artırır, sağlam ürək və daha yaxşı həzm sağlamlığını təşviq edir.
Göyərçin noxudunun qida dəyəri karbohidratlar, şəkərlər, pəhriz lifi, yağ, zülaldan ibarətdir. Tiamin (B1), Riboflavin (B2), Niacin (B3), Pantotenik turşu (B5), Vitamin B6, Folat (B9), Kolin, Vitamin C, Vitamin E, Kalsium, dəmir, maqnezium, manqan, fosfor ilə K vitamini həmçinin kalium, natrium və sink kimi bir çox mineral ehtiva edir.
Göyərçin noxudları yüksək lif tərkibinə və aşağı yağ dəyərinə malikdir. Digər paxlalılarla müqayisədə yaxşı protein mənbəyidir. Bu qidanı pəhrizinizə əlavə etmək həm də təzyiqin, anemiyanın qarşısını alır və arıqlamağa kömək edir.
Kalium göyərçin noxudunda olan, vazodilatator rolunu oynayan, qan daralmasını azaldan və həmçinin qan təzyiqini aşağı salan əsas mineraldır. Hipertoniyadan əziyyət çəkənlər ürək-damar xəstəliklərinə çox meylli olduqları üçün gündəlik qida rasionuna göyərçin noxudları əlavə etməlidirlər.
Anemiya bütün dünyada olduqca yaygın bir xəstəlikdir və bu, göyərçin noxudunu yeməyi daha da vacib edir. Bir fincan göyərçin noxudu istehlak edən gündəlik folat miqdarının 110% -dən çoxunu təmin etmiş olur.
Göyərçin noxudunun dünyanın bir çox yerində pəhrizin əvəzsiz hissəsinə çevrilməsinin səbəbi tərkibində yüksək protein olmasıdır. Bir fincan bişmiş göyərçin noxudunda 11 qram protein var.
Zülal müntəzəm inkişaf və böyümə üçün vacibdir, çünki o, hüceyrə və toxumalardan əzələ toxumasına və sümüklərə qədər bütün hissələrin tikinti materialıdır. Göyərçin noxudunda olan zülal bütün bədəndəki hüceyrələrin müntəzəm müalicəsi və bərpası üçün vacibdir.
Bu noxudunun tərkibində az miqdarda kalori, xolesterol və doymuş yağ var. Pəhriz lifi sizi uzun müddət tox saxlayır, maddələr mübadiləsi sürətini artırır və kilo alma ehtimalını azaldır. Göyərçin noxudunun tərkibindəki qidalar yağ olaraq yığılmaq əvəzinə istifadə edilə bilən enerjiyə çevrilir.
B vitamini göyərçin noxudunda da var. Riboflavin və Niacin karbohidrat mübadiləsini artırır, yağ yığılmasının qarşısını alır və enerji səviyyəsini artırır.
Göyərçin noxudunun tərkibindəki C vitamini bişmiş formada demək olar ki, 25% azaldığından onu çiy halda da istehlak etmək tövsiyə olunur. Vitamin C ağ qan hüceyrələrinin istehsalını stimullaşdıra və bədəndə antioksidant rolunu oynaya bilər
Bu qidada sağlam ürəyin saxlanmasına kömək edən pəhriz lifi, kalium və aşağı xolesterol var. Kalium qan təzyiqini aşağı salaraq ürəyin yükünü azaldır. Pəhriz lifi xolesterol balansını qoruyur və aterosklerozun qarşısını alır.
Bir çox paxlalı bitkilər kimi göyərçin noxudu da həzmi yaxşılaşdırdığı bilinən zəngin pəhriz lifi mənbəyidir. Lif daha tez-tez bağırsaq hərəkətlərini təşviq edir, beləliklə qəbizlik, şişkinlik, kramplar və ishal kimi xəstəliklərdən qaçmağa kömək edir.