Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, müntəzəm olaraq soya paxlasından, tofu və soya pastası kimi qidalardan istifadə edənlərdə kolon xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə aşağıdır.

Foodinfo.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçılar həftədə iki dəfədən çox tofu istehlak edən insanların mədə xərçənginə tutulma ehtimalının tofu istehlak etməyən insanlara nisbətən 37% daha az olduğunu müəyyən etdilər. 

Soyadan hazırlanan qidalar iltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətlərə malik olan genistein və izoflavonun təsiri sayəsində mədə xərçəngi riskini azaldır.

Soyanın tərkibindəki fizioloji aktiv maddə təkcə virusa yoluxmuş hüceyrələri və ya xərçəng hüceyrələrini birbaşa məhv edən immun hüceyrələrini aktivləşdirmir, həm də DNT-nin zədələnməsini boğur və DNT-ni bərpa edir.