Paketlənmiş qidalar müasir həyatın bir hissəsi olsa da, qaraciyər sağlamlığına mənfi təsir göstərə biləcək bir sıra maddələr və qatqılar ehtiva edir. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, paketlənmiş qidaların əksəriyyətində istifadə edilən yüksək fruktozlu qarğıdalı şərbəti (HFCS) qaraciyərdə yağ yığılmasına səbəb olur. Fruktoz qaraciyərdə sürətli şəkildə yağlara çevrilir və zamanla qaraciyərin funksiyalarını pozur.

Süni rəngləyicilər və dadlandırıcılar qaraciyərin detoksifikasiya qabiliyyətini zəiflədir. Qaraciyər bu maddələri parçalamaq üçün daha çox işləməlidir ki, bu da onun funksiyasına əlavə yük gətirir və zərərli təsirləri artırır.

Paketlənmiş qidalarda uzun raf ömrünü təmin etmək üçün müxtəlif qoruyucu maddələr istifadə olunur. Bu maddələrdən bəziləri qaraciyərdə yığılaraq toksin təsiri yarada bilər. Bu, qaraciyərin zədələnməsinə və zamanla funksional problemlərə yol aça bilər.

Belə qidaların tərkibində tez-tez rast gəlinən trans yağlar da qaraciyər üçün çox zərərlidir. Trans yağlar qaraciyərdə iltihab proseslərini artırır və yağ yığılmasına səbəb olur. Bu da qaraciyərin düzgün işləməməsinə və ciddi xəstəliklərin yaranmasına səbəb olur.

Paketlənmiş qidalar, adətən yüksək miqdarda duz ehtiva edir. Həddindən artıq duz qəbulu isə qaraciyərin detoksifikasiya prosesinə mənfi təsir göstərir və yüksək qan təzyiqinə səbəb olur. 

Şəkərli paketlənmiş qidalar qaraciyərin yağlanmasına səbəb olan insulinin səviyyəsini artırır. Yüksək şəkər səviyyəsi qaraciyərdə yağ yığılmasını sürətləndirir və qaraciyər funksiyalarını zəiflədir.

Belə qidaların istehsal və saxlanma prosesləri qida keyfiyyətini aşağı sala bilər. Bu, qaraciyərə təsir edən zərərli maddələrin qida ilə birlikdə istehlakınıartırır.