Hər bir insanın arzusu yüksək zəkaya və ən qısa zamanda müxtəlif mövzuları başa düşmək qabiliyyətinə malik olmaqdır. Zəkanın artırılması, beyin gücünün səmərəliliyi və faydasının gücləndirilməsi üçün müəyyən qidaları qəbul etməliyik, çünki yediyimiz qidalar beyin fəaliyyətinə birbaşa təsir edir. Düzgün qidaları seçmək beyin gücünü artıra, yaddaşı gücləndirə və zehni gənc saxlaya bilər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, bəzi qidaların beyinə əhəmiyyətli təsiri var ki, bunları beyin qidaları adlandırmaq olar. Bu qidalar bütün orqanların fəaliyyətində mühüm rol oynayan orqanizmin mühüm bir hissəsi olaraq beynin sağlamlığında çox faydalıdır. 

 Yağlı balıq

 Somon və sardina kimi yağlı balıqlarda olan omeqa-3 yağ turşuları bədənin bütün hissələri üçün böyük dəyərə malikdir və görünür ki, beyin də istisna deyil. Alimlərin fikrincə, həftədə üç dəfə yağlı balıq yemək beyin problemləri riskini 26% azaldır və yaddaş itkisinin qarşısını alır.

Tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər 

C vitamini və beta-karoten kimi antioksidanlarla zəngin olan ispanaq, kələm və brokoli kimi tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzləri yemək beyin və bədəni sağlam saxlamaq üçün vacibdir. Bu növ tərəvəzlər fol turşusunun yaxşı mənbəyidir ki, bu da məlumatların işlənməsini və xatirələrin xatırlanmasını sürətləndirə bilər. Alimlərin araşdırmasına görə, tərəvəzlərin bu yaşıl yarpaqlarında olan fol turşusu qocalıqda koqnitiv xəstəliklərə qarşı təsirlidir.

Yumurta

Yumurta sarısı beyin funksiyası üçün vacib vitamin və mineralları ehtiva edən qidalandırıcı güc mərkəzləridir. Bu, beyinə oksigen çatdıran qırmızı qan hüceyrələrinin yaradılmasında təsirli olan, zehni funksiyanı ağıllı edən və bizi ayıq və konsentrasiya vəziyyətinə gətirən yaxşı bir dəmir mənbəyidir.

Yumurta həm də B12 vitamininin yaxşı mənbəyidir. Bu qida məhsulunun tərkibində yod da var ki, bu da uşaqların problemləri həll etmək qabiliyyətini artıra bilər.

Yaşıl çay

Beynimiz 80% sudan ibarət olsa da, onun ən yaxşı səviyyədə işləməsinə kömək etmək üçün onu nəmləndirmək vacibdir. Sadə su içmək hər kəsin sevimlisi olsa da, onu bir stəkan yaşıl çayla əvəz etməyin beyin funksiyası üçün faydası ola bilər. Yaşıl çay zehni ayıqlığı artırmağa və yaddaşı yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bundan əlavə, yaşıl çayın tərkibindəki antioksidantlar beyni qorumağa kömək edir.

Şokolad

Bəlkə şokoladın beyin üçün faydalı olduğunu düşünmək çox yaygın deyil, amma həqiqət budur ki, şokolad həqiqətən beyin üçün təsirlidir və daha ağıllı olmağa kömək edir. Südlü şokoladın IQ-nun artırılmasında təsirli olma ehtimalı az olsa da, tünd şokolad əslində beyni gücləndirən və koqnitiv bacarıqları inkişaf etdirə bilən kimyəvi maddələr ehtiva edir.

Çərəzlər 

Qoz, badam və s. kimi çərəz beyni qorumağa və sağlam saxlamağa kömək edir. Onlar doymamış yağlar və E vitamini ilə zəngindir. Onlar beyni Alzheimer kimi xəstəliklərə qarşı qoruyurlar. Bu maddələr sərbəst radikalları məhv etməyə qadirdir və bununla da hüceyrələrin pisləşməsinin qarşısını alır. Əslində beyin E vitamini ilə zəngindir. 

Zeytun

Zeytun demans və beynin qocalmasının qarşısını alır. Bu xüsusiyyət onun tərkibində doymamış yağların olması ilə bağlıdır. Bu yağlar beyinə oksigen çatdırılmasını artırır.

 Yeməkdən əvvəl məzə olaraq zeytun yeyin . Zeytun bütün növ salat və yeməklərdə yaxşı birləşmə yaradan inqrediyentlərdən biridir.