Fol turşusu çatışmazlığı bağırsaq xərçəngi riskini artırır.

 

“Medicina” xəbər verir ki, onkoloq Andrey Vororbyovun sözlərinə görə, B9 vitamini olaraq da bilinən fol turşusunun aşağı səviyyələri əslində bağırsaq xərçəngi riskini artıra bilər.

 

“Kolon xərçəngi və ya kolorektal xərçəng kolon və düz bağırsaq da daxil olmaqla bağırsaqda başlayan xərçəngə aiddir.

Fol turşusu çatışmazlığı bağırsaq xərçəngi də daxil olmaqla, ciddi fəsadlara səbəb ola bilər.

 

 

Çoxdəyişkənli modeldə qida ilə qəbul edilən fol turşusu ən yüksək qəbulu zamanıağız və faringeal, yuxarı mədə-bağırsaq, kolon və böyrək xərçəngi riskində əhəmiyyətli azalma müşahidə edilmişdir.

 

Nəticələr yalnız yüksək pəhrizdə fol turşusu qəbulu ilə kolorektal və yoğun bağırsaq xərçəngi riskinin azaldığına dair əvvəlki sübutları təsdiqləmir, həm də bir sıra digər xərçənglərin riskinin azaldığını göstərir.

 

 

Fol turşusu ilə bağırsaq xərçəngi arasında müəyyən əlaqənin olub-olmamasından asılı olmayaraq, onun çatışmazlığı bir sıra problemlərə səbəb ola bilər. Bədəndə kifayət qədər sağlam qırmızı qan hüceyrələri olmadıqda bu, anemiyaya səbəb ola bilər və nəticədə bu simptomlar yaranır:

 

 

• Solğunluq

• Nəfəs darlığı

• Qıcıqlanma

• Başgicəllənmə.

• Ağızdakı yaralar

 

• Dad hissiyatının azalması

• Yaddaş itkisi

• Konsentrasiyada çətinlik

• enerji çatışmazlığı

 

• əzələ zəifliyi

• Depressiya

• Çəki itirmək

• İshal