Bədənin ehtiyac duyduğu qidalar yaşla dəyişə bilər. Bəzi qidalar var ki, yaş irəlilədikcə dəri və sümüklərə lazım olan molekulları az qala qana ötürür. 

 Bəs bu qidalar hansılardır? 

 Foodinfo.az bu yazıda həmin qidaları təqdim edir: 

Nar

Yüksək antioksidant tərkibi ilə nar C vitamini, E vitamini və müxtəlif polifenollar kimi güclü antioksidantlarla zəngindir. Antioksidantlar sərbəst radikallar kimi tanınan zərərli molekullarla mübarizə apararaq hüceyrələri qoruyur və yaşlanma prosesini yavaşlatmağa kömək edir.

Kollagen istehsalını dəstəkləyən narın tərkibində dəri sağlamlığı üçün vacib ellagik turşusu var. Kollagen dərinin elastikliyini və möhkəmliyini qorumaq üçün vacibdir və yaşlandıqca təbii olaraq azalır.

Nar dəriyə nəmləndirici təsir göstərə bilər. Nəm dəri yaşlanma əlamətlərini yüngülləşdirməyə və dəridəki qırışları azaltmağa kömək edir.

Brokoli

Brokoli C vitamini, A vitamini, E vitamini, selenium və müxtəlif flavonoidlər kimi güclü antioksidantlarla zəngindir. Antioksidantlar sərbəst radikallar kimi tanınan zərərli molekulların yaratdığı oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək edir. Oksidləşdirici stress yaşlanmaya, hüceyrə və toxumaların zədələnməsinə səbəb olur. Antioksidantlar bu zərərli təsirlərlə mübarizə apararaq yaşlanma prosesini ləngidir.

Qara Tut

Bənövşəyi, tünd qırmızı, qara tutun tərkibində olan antioksidanlar hüceyrə bərpaedici xüsusiyyətləri ilə ön plandadır.

Lifli qidalar: bütün taxıllar, yulaflar

Xolesterol və şəkər mübadiləsini balanslaşdıran lifli qidalar arıqlamağa kömək edən qidalardır. Onlar qəbizlikdən qoruyur və bağırsaq xərçəngi riskini minimuma endirirlər.

Qoz

Qoz xüsusilə alfa-linolenik turşu (ALA) adlanan omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Bu yağ turşuları dərinin sağlamlığını qorumağa və qocalma əlamətlərini yüngülləşdirməyə kömək edir. O, həmçinin iltihab əleyhinə təsir göstərə bilir.

Fitokimyəvi maddələr: Qozda olan fitokimyəvilər təbii bitki birləşmələridir və antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir. Bu birləşmələr hüceyrələrin qorunmasına kömək edir və yaşlanma prosesini yavaşlatan təsirlərə malikdir.

Semizotu (pərpərən)

Omeqa-3 yağ turşuları baxımından dünyanın ən zəngin bitkisi olan semizotu və tam yaşlanma əleyhinə qaynaq olan glutatyondan bol-bol istehlak etməyiniz tövsiyə olunur.

Qatıq

Qatıq tərkibindəki probiyotiklər və zəngin kalsium tərkibi ilə həm bağırsaqları qoruyur, həm də sümük sağlamlığına töhfə verir. Qatıqla osteoporoz kimi yaşa bağlı xəstəliklərin qarşısını ala bilərsiniz.

Balıq

Balıq E vitamini, selenium və digər antioksidantların zəngin mənbəyidir. Antioksidantlar sərbəst radikallar kimi tanınan zərərli molekullarla mübarizə apararaq hüceyrələri qoruyur və yaşlanma prosesini yavaşlatmağa kömək edir.

Balıqda dəri sağlamlığı üçün vacib olan kollagen istehsalını dəstəkləyə bilən bəzi qidalar var. Kollagen dərinin elastikliyini və möhkəmliyini qorumaq üçün vacibdir.