Ghee yağı təbii olaraq meydana gələn süd zülalı kazein və süd şəkəri laktozasından azad olan bir yağ formasıdır. Təmizlənmiş kərə yağı adlandırılan bu yağ qədim Hindistanda yaranmışdır. Hətta hindlilər zaman-zaman müqəddəs saydıqları bu yağdan öz dini ayinlərində istifadə edirdilər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, kərə yağı ilə müqayisədə ghee faydalı yağ turşuları, A, D, E və K2 vitaminləri ilə zəngindir. Ghee təbii və güclü enerji mənbəyidir. Gün ərzində daha çox fiziki enerjiyə ehtiyacı olan hər kəs, xüsusən də idmançılar bu yağdan faydalana bilər. Tərkibindəki butir turşusu sayəsində bağırsaq divarını qorumaq funksiyasına malik olan aydınlaşdırılmış yağ bağırsaq sağlamlığını qorumağa kömək edir.

Mədə turşusu ifrazının miqdarını balanslaşdıraraq həzmi tənzimləyir. Tərkibindəki güclü antioksidanlar səbəbiylə yağın müntəzəm istifadəsi ürək xəstəliklərinə və bir çox xərçəng növünə qarşı qoruyucu təsir göstərir. Sərbəst radikalların əmələ gəlməsinin qarşısını alaraq qocalma əlamətlərini gecikdirir.

Yağ süd qatı maddələrindən azad olsa da, yenə də allergiyaya səbəb ola bilər. Buna görə də süd və süd məhsullarına alerjisi olanlar, süd qatıları çıxarılsa belə, kərə yağı yeməkdən çəkinməlidirlər. Nə qədər təmizlənsə də, yağın tərkibində süd qatı maddələr ola bilər.