Dəfnə dəfnə ağacından (Laurus nobilis) əldə edilən dəfnə yarpaqları aromatik ləzzəti və fərqli qoxusu üçün yemək hazırlamaqda istifadə olunur. Kulinariya istifadələrindən başqa, dəfnə yarpaqları bir sıra potensial sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilir. Bununla belə, qeyd etmək vacibdir ki, dəfnə yarpaqlarının xüsusi sağlamlıq təsirləri ilə bağlı elmi araşdırmalar məhduddur və bu iddiaları təsdiqləmək üçün daha çox araşdırmaya ehtiyac var. Dəfnə yarpaqlarına aid edilən bəzi potensial faydalar bunlardır:
Həzm Sağlamlığı: Dəfnə yarpaqları ənənəvi olaraq həzmi təşviq etmək və həzmsizlik, şişkinlik və qaz kimi həzm problemlərini yüngülləşdirmək üçün istifadə edilmişdir. Onlar həzm sistemini sakitləşdirməyə kömək edə biləcək yüngül karminativ xüsusiyyətlərə malik ola bilərlər.
İltihab əleyhinə xüsusiyyətlər: Dəfnə yarpaqlarında iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik partenolid və fitonutrientlər kimi müəyyən birləşmələr var. Bu xüsusiyyətlər bədəndəki iltihabı azaltmağa və iltihablı vəziyyətlərdən xilas olmağa kömək edə bilər.
Antioksidant Fəaliyyət: Dəfnə yarpaqları oksidləşdirici streslə mübarizə aparmağa və hüceyrələri sərbəst radikalların yaratdığı zərərdən qorumağa kömək edən kofeik turşusu və rutin kimi antioksidanları ehtiva edir. Antioksidanların ümumi sağlamlıq üçün potensial faydaları olduğuna inanılır və xəstəliklərin qarşısının alınmasına kömək edə bilər.
Qan Şəkərinin Tənzimlənməsi: Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, dəfnə yarpaqları qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edə bilər. Dəfnə yarpaqlarında olan bəzi birləşmələr, məsələn, polifenollar və flavonoidlər insulin funksiyasını yaxşılaşdıra və qlükoza mübadiləsini yaxşılaşdıra bilər. Bununla belə, bu təsirin dərəcəsini müəyyən etmək üçün əlavə tədqiqatlara ehtiyac var.
Tənəffüs Sağlamlığı: Ənənəvi tibbdə dəfnə yarpağı öskürək, tıxanıqlıq və bronxit kimi tənəffüs simptomlarını yüngülləşdirmək üçün istifadə edilmişdir. Dəfnə yarpağı ilə dəmlənmiş buxarın inhalyasiyası və ya dəfnə yarpağı çayı içməyin tənəffüsü rahatlaşdırdığına inanılır.
Yara sağalması: Dəfnə yarpağı ekstraktları infeksiyanın qarşısını almağa və yaraların sağalmasını təşviq etməyə kömək edə biləcək potensial antimikrobiyal xüsusiyyətlər göstərmişdir. Bununla belə, xüsusi mexanizmləri və tətbiqləri başa düşmək üçün daha çox araşdırma lazımdır.
Qeyd etmək vacibdir ki, dəfnə yarpaqları normada istifadə edilməlidir, çünki həddindən artıq istehlak mənfi təsirlərə səbəb ola bilər. Həmçinin, unutmayın ki, yuxarıda qeyd olunan faydalar ənənəvi istifadə və lətifə sübutlarına əsaslanır və insanlar üzərində aparılan elmi araşdırmalar məhduddur. Potensial sağlamlıq faydaları üçün dəfnə yarpaqlarından istifadə etməyi düşünürsünüzsə, məsləhət və rəhbərlik üçün bir tibb işçisi ilə məsləhətləşmək həmişə yaxşıdır. (Saglamolun.az)
Dəfnə yarpağının 6 xəstəliyə möcüzəvi təsiri : 5 dəqiqədə...
18 İyul, 14:00
Oxşar xəbərlər
Çərəzlərin bilinməyən FAYDALARI
26 İyul, 18:30
Böyrəklərə yaxşı təsir edən 5 qida
26 İyul, 14:13
Diyeta zamanı ən çox hansı səhvlər edilir?
25 İyul, 15:41
Maqnezium və dəmir qaynaqları
25 İyul, 10:16
Şəkəri aşağı salan tərəvəzlər
24 İyul, 23:01
Qayğanaq, yoxsa kükü?
24 İyul, 21:47
Xəbər lenti
Mütəxəssis qəhvənin ürəyə təsirindən danışıb
23 Noyabr, 23:52
50 yaşdan sonra yeməli olduğunuz aşağı kalorili qidalar
23 Noyabr, 22:46
Heyvanlar qida qoxusunu necə qəbul edir?
23 Noyabr, 21:23
Ürək-damar xəstələri necə yeməlidir?
23 Noyabr, 20:36
Qışda artıq çəki almamağın yolları
23 Noyabr, 19:48
Yüksək keyfiyyətli yarımfabrikatları necə seçək?
23 Noyabr, 19:07
Gündə iki fincandan çox qəhvə içmək tövsiyə olunmur
23 Noyabr, 18:21
Bananın uzun müddət qalmasını və qaralmamasını necə etmək olar?
23 Noyabr, 17:48
İdmançılara xiyar turşusunun suyunu içmək niyə faydalıdır?
23 Noyabr, 17:03
Hər kəs hər gün hansı tərəvəzi yeməlidir?
23 Noyabr, 16:21
Hər gün kartof yesəniz bədənə nə olacaq?
23 Noyabr, 15:47
Ən zərərli şorba hansıdır?
23 Noyabr, 15:07
Qışda hər gün naringi yemək üçün səbəblər
23 Noyabr, 14:39
Moruq qan təzyiqini tənzimləyir
23 Noyabr, 13:41
Diş məcununun bədənə mənfi və müsbət təsiri
23 Noyabr, 12:26
Qəhvənin sağlamlığa faydaları nələrdir?
23 Noyabr, 11:42
Sağlamlıq üçün istehlak edilməli olan tərəvəz və meyvələr
23 Noyabr, 10:50
B12 çatışmazlığına qarşı təbii yollar
23 Noyabr, 09:12
Həkim keyfiyyətli kürü seçməklə bağlı məsləhətlər verdi
22 Noyabr, 23:54
Dietoloq ən zərərli qidalardan danışıb
22 Noyabr, 22:34
Hemoqlobini artırmağa kömək edən qidalar
22 Noyabr, 21:46
Hazır yemək alarkən bunu mütləq yoxlayın
22 Noyabr, 20:32
Diabet haqqında ən çox yayılmış yanlış təsəvvür
22 Noyabr, 19:49
Haqqımızda
Foodinfo.az Azərbaycanın ilk qida xəbərləri portalıdır. Foodinfo.az 2018-ci ilin yanvar ayında fəaliyyətə başlayıb. Burada sağlam və zərərli qidalar, halal qidalar, dieta qaydaları, marketlər, marketlərdən ideal alış-veriş qaydaları, restoranlar, keyfiyyətə nəzarət və s. barədə özəl xəbərlər, məqalələr oxuyacaqsınız.
- Bakı şəhəri, Suraxanı rayonu, A.Rzayev 4/9
- [email protected]
- (+994 50) 330 28 20
Ən çox oxunanlar
Kotletlərinizin quru çıxmağını istəmirsinizsə, bunları etməyin
17 Noyabr, 10:03
Ömrü 5 il uzadan qida açıqlandı
17 Noyabr, 13:07
İtburnu haqqında bilmədikləriniz
17 Noyabr, 20:11