Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, insanların fərdi yanaşmaya ehtiyacı var, buna görə də çəki itirməkdə ciddisinizsə, bir mütəxəssislə məsləhətləşməlisiniz, lakin hər hansı bir diyetoloqun təsdiq edəcəyi ümumi məsləhətlər var. Onlar həmçinin aydınlaşdırdılar ki, bu üsullar əslində sizi arıqlayacaq və daha sağlam edəcək, eyni zamanda vaxt və fədakarlıq tələb edir.
Mütəxəssislər ilk növbədə arıqlamaq üçün daha az yemək lazım olduğuna dair məşhur yanlış təsəvvürü dağıtmaq istəyirlər. Bu belə deyil: az deyil, daha düzgün yemək lazımdır. Yeməkdən imtina etmək adətən yaxşı bir şeyə səbəb olmur.
Biz müntəzəm yemək yeyərkən bədənimizə sabit enerji axını veririk. Bir yeməyi atlasaq, növbəti yeməkdən əvvəl çox ac ola bilərik. Bu vəziyyətdə, hissəni azaltmaq və ya şüurlu şəkildə yemək daha çətindir, bu, harmoniyanı daha da əlçatmaz edir. Bu, təcrübi olaraq təsdiqlənib: 2021-ci ildə universitet tələbələri arasında aparılan bir araşdırma göstərdi ki, nahardan imtina etmək yalnız çəki artımına və piylənmə riskinin artmasına səbəb olur.
Mütəxəssislər özünüzü məhdudlaşdırmaq əvəzinə, diqqəti yayındırmadan, düşünərək və diqqətli şəkildə yeməyi məsləhət görürlər. Bu, artıq doyduğunuz zaman həddindən artıq yeməyin qarşısını alacaq.
Ağıllı yemək də daha yavaş yeməyə səbəb olur ki, bu da sizi daha tez tox hiss edir.
Kalkulyatorla kalori saymağa da diqqət yetirməməlisiniz. Özünüzü yalnız aşağı kalorili qidalar yeməyə məcbur etsəniz, daim aclıq hiss etmək və zamanla boşalmaq riskiniz var. Balanslaşdırılmış yemək hər üç növ makronutrienti - zülalları, karbohidratları və yağları, eləcə də müxtəlif qida qruplarını ehtiva edir. Əksər hallarda insanların qida rasionunda zülal və meyvələr çatışmır ki, bu da orqanizmdə aclığa səbəb olan hormonların istehsalını azaltmaqla yanaşı, yemək zamanı toxluq hissini də artırır.
Fərid