Foodinfo.az bu məqalədə günlük sağlam qidalanma məsləhətlərini təqdim edir:

Gündə 8-12 stəkan su için.

Həftədə ən azı üç-dörd dəfə tünd yaşıl tərəvəzlər yeyin. Yaxşı seçimlərə brokoli, bibər, brüssel kələmi və kələm və ispanaq kimi yarpaqlı göyərti daxildir.

Gündə ən azı iki və ya üç dəfə tam taxıl yeyin. Bu buğda unu, çovdar, yulaf və s. ola bilər.

Ən azı həftədə bir dəfə paxlalı yeməklər yeməyə çalışın. Paxlalı bitkiləri, o cümlədən lobya və mərciməkləri şorbalara, salatlara və çərəzlərə əlavə etməyə çalışın.

Həftədə iki-üç porsiya balıq yeməyə səy göstərin. Bir porsiya 3-4 unsiya bişmiş balıqdan ibarətdir. Yaxşı seçimlər qızılbalıq, alabalıq, siyənək, sardina və tunadır.

Pəhrizinizə hər gün iki-dörd porsiya giləmeyvə daxil edin. Moruq, qaragilə, böyürtkən və çiyələk kimi giləmeyvə yeməyə çalışın.

Kərə yağı və palamut balqabağı, həmçinin şirin kartof, qovun və manqo kimi digər zəngin piqmentli tünd narıncı və yaşıl rəngli tərəvəzləri yeyin.

Gündə 25 qram soya proteini xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək etmək üçün az yağlı pəhrizin bir hissəsi kimi tövsiyə olunur.

Hər gün qidaya 1-2 xörək qaşığı üyüdülmüş kətan toxumu və ya gündəlik pəhrizinizə orta miqdarda qoz-fındıq - 1/4 fincan əlavə edin.

19-50 yaş arası kişi və qadınların gündə 1000 milliqram, 50 və daha yuxarı yaşda isə 1200 milliqram kalsiuma ehtiyacı var. Gündə üç-dörd dəfə yağsız və ya az yağlı süd məhsulları kimi kalsiumla zəngin qidalar yeyin.

Şəbnəm