Hindiba qəhvəsi dandelion otunun unikal ətri ilə zənginləşdirilmiş xüsusi qəhvə növüdür.
Foodinfo.az xəbər verir ki, hindiba qəhvəsi sağlamlıq faydalarına görə son vaxtlar kifayət qədər populyarlaşıb. Dandelion bitkisinin kökləri qurudularaq qəhvə hazırlanır və özünəməxsus dadı olan bu içkiyə kofeinsiz bir alternativ olaraq üstünlük vermək olar. Hind qəhvəsi olaraq da bilinən hindiba qəhvəsi qəhvə həvəskarları üçün xoş bir seçim ola bilər.
Hindiba qəhvəsi qurudulmuş kök və qovrulmuş kasnı otu ilə hazırlanmış isti içkidir. Kasnı kökləri diqqətlə yığılır və qurudulur, sonra qovurulur. Bu proses içkiyə bir az qovrulmuş dad verir. Qurudulmuş köklər daha sonra qəhvə tozuna çevrilir. Kasnı qəhvəsinin dənələri kiçik qranullardan ibarət olduğu üçün suda asanlıqla həll olunur.
Hindiba qəhvəsinin tərkibi ənənəvi qəhvələrdən fərqlidir. Xüsusilə kofein az olduğu üçün kofeinsiz yemək yeyənlər tərəfindən üstünlük verilir. Eyni zamanda, hindiba qəhvəsi istehlak edənlərdə kofeinə bağlı ürək döyüntüsü və yuxu pozğunluğu kimi təsirlər görünmür.
Hindiba qəhvəsi yüngül odunlu dadı ilə xarakterizə olunur və onu üyüdülmüş qəhvə ilə qarışdıraraq bişirmək olar. O, həmçinin kofein aludəçilərinin qəhvə istehlakını azaltmaq üçün tövsiyə edilən alternativi olaraq diqqət çəkir. Müxtəlif ölkələrdə kofeinsiz qəhvə olaraq təklif edilən hindiba qəhvəsinin köklü tarixi 1800-cü illərin əvvəllərinə gedib çıxır.
Qədim dövrlərdə Yeni Orleanda vətəndaş müharibəsi zamanı bölgənin qəhvə ehtiyacı hindiba qəhvəsi ilə qarşılanırdı. Hindiba qəhvəsi dəmir, kalsium, sink, fol turşusu, maqnezium, kalium və manqan kimi mühüm mineralları yüksək səviyyədə ehtiva edir. Bu minerallar immunitet sistemi üçün çox faydalıdır və içkinin sağlamlığa töhfə verməsinə kömək edir.
Kasnı kökü üzərində aparılan araşdırmalar maraqlı nəticələr verib və xərçəng hüceyrələrini məhv etməkdə təsirli olduğu göstərilib. Xüsusilə dəri xərçəngi olan insanlar üzərində aparılan araşdırmalar hindiba kökü ilə hazırlanan qəhvənin xərçəng hüceyrələrinin ölməsinə səbəb olduğunu göstərmişdir. Bu yolla yeni xəstə hüceyrələrin əmələ gəlməsinin qarşısı alınır.
Kasnı qəhvəsinin ən təsirli cəhətlərindən biri də antioksidant təsirə malik olmasıdır. Antioksidan bir içki olduğu üçün ödem baxımından da tez-tez elan edilir. Hindiba qəhvəsi bədəninizi zərərli maddələrdən təmizləməklə yanaşı, zərərli hüceyrələri uzun müddət bədəninizdən uzaqlaşdırır.
Qaraciyər bədənin ən vacib orqanlarından biridir və sağlam bədən funksiyasında mühüm rol oynayır. Hindiba qəhvəsi qaraciyər sağlamlığını dəstəkləyir və bədən funksiyalarının daha sağlam şəkildə yerinə yetirilməsinə kömək edir. Kasnı kökündəki faydalı minerallar qaraciyərin daha yaxşı işləməsinə kömək edir.
Hindiba qəhvəsi bədəndə narahatlıq və xəstəliklərə səbəb ola biləcək bakteriyaları təmizləyərək sağlamlığı dəstəkləyən əhəmiyyətli bir içkidir. Müntəzəm olaraq istehlak edildikdə dərinizdən saçınıza qədər olan zərərli bakteriyaları yox edərək sağlam bədəni qorumağa kömək edir. O, həmçinin bakteriyaların yaratdığı infeksiyaları təmizləməyə kömək edir.
Ürək xəstəlikləri üçün risk faktorlarından biri yüksək xolesterin səviyyəsidir və bu mövzuda sağlam tədbirlər görülməsi böyük əhəmiyyət kəsb edir. Hindiba qəhvəsi xolesterol səviyyəsini balansda saxlamaq üçün təsirli təbii əlavə kimi tanınır. Bu xüsusiyyəti sayəsində ürək sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır.
Kasnı qəhvəsinin təsirləri arasında ən məşhuru həzm sistemini dəstəkləməsidir. Bağırsaq problemi olan insanlar üçün hindiba qəhvəsi tövsiyə olunur. Müntəzəm olaraq hindiba qəhvəsi içən insanların qəbizlik problemi qısa müddətdə həll edilir və bağırsaqları rahatlaşır. Bağırsaqları aktiv fəaliyyət göstərən insanlar isə kolon xərçəngi təhlükəsindən xilas olurlar. Qəbizlik problemini həll edənlər asanlıqla arıqlamağa başlayacaqlar.
Başdan ayağa faydalı olan hindiba qəhvəsi bağırsaqlara dostdur. Yeməkdən sonra mədə şişkinliyini aradan qaldıran hindiba qəhvəsi mədə yanmasının qarşısını alacaq bir içkidir. Əgər ciddi mədə xəstəliyiniz yoxdursa, hindiba qəhvəsi istehlak edə bilərsiniz.
Hindibanın tərkibində maqnezium, kalium, kalsium və dəmir var. Sinir sistemini tarazlamağa kömək edir. Bədəndə oksigenin ən yaxşı istifadəsini asanlaşdırır. Sümükləri və əzələləri qoruyur. İnfeksiyaların tez sağalmasına kömək edir.
Hindiba qəhvəsi arıqlama səylərinə töhfə verə bilən bir içkidir. Xüsusilə bağırsaqları rahatlaşdıran, ödemi aradan qaldıran və uzun müddət toxluq hissi təmin edən xüsusiyyətləri ilə pəhriz saxlayanlara dəstək olur. Bununla belə, qeyd etmək lazımdır ki, hindiba qəhvəsi tək başına arıqlayan içki deyil və möcüzəvi nəticələr vermir. Arıqlamaq üçün təsirli bir pəhriz və müntəzəm idmanla birlikdə istehlak edilməsi tövsiyə olunur.
Kalori baxımından türk qəhvəsi və ya süzgəc qəhvəsinə bənzəyir, buna görə də hindiba qəhvəsi içərkən diqqətli olmaq və nəzarətli şəkildə istehlak etmək lazımdır.