Əgər iltihabı azaltmaq və optimal sağlamlığa nail olmaq istəyirsinizsə, təzə meyvə və tərəvəzlərlə yanaşı alış-veriş siyahısına şərbət toxumu və kətan toxumu kimi qidaları da əlavə edə bilərsiniz.
Foodinfo.az xəbər verir ki, bu antiinflamatuar toxumlar sağlamlığa kömək edən qidalarla zəngindir və həmçinin, onları tapmaq çətin deyil. Sağlamlığınızı gücləndirmək və antiinflamatuar pəhrizə keçmək istəyirsinizsə, bu toxumlara sərmayə qoymağa dəyər.
Kətan toxumu
Kətan toxumları omeqa-3 yağ turşularının ən yaxşı bitki mənbələri arasında olan kiçik qəhvəyi və ya qızılı toxumlardır. Omeqa-3 yağları orqanizmdə iltihabı azaltmaqda mühüm rol oynayır.
Kətan toxumları həm də antioksidant xüsusiyyətlərə malik, lif və balans hormonları təmin edən lignanların və ya bitki kimyəvi maddələrinin mənbəyidir.
Kətan toxumlarını asanlıqla pürelərə, salatlara və şirniyyatlara əlavə edə bilərsiniz. Bu toxumlardakı bütün qidalardan faydalanmaq üçün onu toz halına salmaq daha məqsədəuyğundur.
Çia toxumu
Cia toxumları, kətan toxumu kimi omeqa-3 yağ turşularının əla mənbəyidir, lakin liflə daha zəngindir.
Kətan toxumlarından fərqli olaraq, çia toxumlarının qida maddələrindən istifadə etmək üçün toz halına salınmasına ehtiyac yoxdur və onlar istiliyə daha az həssasdırlar. Normal olaraq çia toxumlarını yediyiniz zaman onlar xırtıldayan və kövrək olurlar, lakin kokos südü kimi bir maye ilə tamamilə isladılarsa, dəyişərək dadlı jele ola bilər.
Çətənə toxumu
Şərbət toxumu və kətan toxumu çətənə toxumundan daha çox lifə malikdir. Birincisi, çətənə toxumlarında lif çox azdır. Həmçinin, 3-dən 1-ə nisbətdə omeqa-3 yağlarından daha çox omeqa-6 təmin edirlər. Omeqa-6 yağları əvəzolunmaz yağ turşularıdır.
Çətənə toxumlarında qamma linoleik turşusu (GLA) adlı immuniteti gücləndirən yüksək miqdarda omeqa-6 yağı var. GLA sağlamlığı təşviq edən, iltihab əleyhinə qida maddəsi kimi tanınır.