Hind dilində Shankhpushpi və ya Aparajita (kəpənək noxud çiçəyi) çiçəkləri kimi tanınan çiçəklərdən hazırlanmış bu rəngli çay çay içənlər dünyasında çox populyardır. Çay biliciləri bu çaya heyran olurlar, çünki o, təkcə gözəl görünmür, həm də çoxsaylı sağlamlıq faydaları verir. Bu çiçək əsasən Vyetnam, Bali, Tayland və Malayziya kimi ölkələrdə rast gəlinir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, görmə qabiliyyətini artırmaqdan tutmuş, immuniteti və yaddaşı gücləndirməyə qədər bu çayı müntəzəm olaraq içməyin çoxlu sağlamlıq faydaları var.
Mavi çay immunitetinizi gücləndirməyə kömək edir. Antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir. İltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Araşdırmaya görə, onlar xərçəng hüceyrələrinin bədəndə böyüməsinin qarşısını almaq üçün faydalıdır.
Badamın yaddaşı artırmaq üçün əla qida olduğunu eşitmisiniz. Bəs siz bilirsinizmi ki, mavi çay da yaddaş gücünüzü artırmağa kömək edir? Həmçinin, stressi azaltmağa kömək edir. Alzheimer xəstəliyindən əziyyət çəkən insanlar üçün də faydalıdır.
Mavi çay diabet xəstələri üçün çox faydalıdır. Qan şəkərinin səviyyəsini idarə etməyə kömək edir. Həm də şəkər xəstəliyinə tutulma riskini azaldır. Bol antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir.
Mavi çay içmək də görmə qabiliyyətini artırır. Həmçinin göz problemlərinin yaranmasının qarşısını alır. Buraya işığa qarşı həssaslıq və bulanıq görmə daxildir.
Bu çayı hazırlamaq üçün qazana bir stəkan su töküb qaynadın. Sonra içinə 3-4 ədəd Aparajita çiçəyi qoyun və qaynadın. Qaynadıqdan sonra qazı söndürün. İndi çayı böyük bir stəkana süzün. Üzərinə bir qaşıq bal əlavə edib ilıq halda için.
Şəbnəm