Mövsümi keçidlərdə hava istiliyindəki dəyişikliklər və qidalanmamız immunitet sistemimizə və maddələr mübadiləsinə təsir edir. Payızın gəlişi və havaların tədricən soyuması ilə bədən müqavimətimiz azala bilər. Pəhrizimiz immunitet sistemimizə çox təsir edir. Sağlam qidalanma ilə mövsümi keçidlər zamanı qarşılaşa biləcək mənfi təsirləri minimuma endirə bilərik.
Foodinfo.az xəbər verir ki, güclü immunitet sistemimizlə sağlamlığımızı müsbət mənada dəstəkləyə bilərik. Bədəndə qida çatışmazlığı immunitet sisteminə təsir göstərir. Siqaret çəkməmək, nizamlı idman etmək, sağlam yemək, kifayət qədər su içmək və nizamlı yuxu immunitet sistemini dəstəkləyir.
A, C, E, B qrupu vitaminləri, selen, sink, maqnezium, kalsium, kalium, omeqa 3 kimi vitaminləri qəbul etməliyik. Pəhrizimizdə omeqa 6 yağ turşuları, gündə 5 porsiya təzə mövsümi meyvə və tərəvəzlərdən istifadə etməklə vitamin və mineral ehtiyaclarımızı qarşılaya bilərik. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, artişok, brokoli, portağal, naringi, limon və kivi kimi qidalarda bol miqdarda C vitamini var. Ət, balıq, yumurta, süd, kök, ispanaq A vitamini ilə çox zəngindir. Yağlı toxumlar, zeytun yağı, ispanaq və paxlalılar E vitamini mənbəyidir.
B vitaminlərimizi işlənməmiş taxıl, paxlalılar, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, ət, toyuq, balıq və yumurtalardan ala bilərik.
Omeqa 3 və omeqa 6 ehtiyaclarımızı balıq, balıq yağı, kətan toxumu, soya, qoz, fındıq və zeytun yağı ilə qarşılayırıq.
Mövsümi keçidlərdə qida müxtəlifliyi mühüm rol oynayır. Pəhrizdə gün ərzində müxtəlif qidalar istehlak edilməlidir. Karbohidratlar, zülallar, yağlar, liflər, vitaminlər və minerallar qida ilə kifayət qədər miqdarda alınmalıdır.
Gündəlik maye istehlakımız çox vacibdir. Gündə ən azı 2,5 litr su içmək lazımdır. Kifayət qədər su içmək bədənimizin enerjisini artırır və immunitet sistemimizi gücləndirir.
Kafi və keyfiyyətli yuxu immun sistemimizə müsbət təsir edir. Sağlam böyüklər üçün gündə 7-8 saat yuxu vacibdir.
Daimi idman immun sistemimizi gücləndirir. İdman etməklə və gəzməklə fiziki və ruhi sağlamlığımıza dəstək ola bilərik.
İtburnu çayı, adaçayı, yaşıl çay, zerdeçal çayı, zəncəfil çayı, cökə kimi antioksidanlarla zəngin bitki çayları müntəzəm istehlak edildikdə immuniteti gücləndirir.