Nektar gavalı və şaftalıya bənzər dadlı meyvədir. Əslində, şaftalılarda tünd dəri olmaması istisna olmaqla, onlar tam olaraq şaftalıya bənzəyirlər. Onlar xəstəliklərlə mübarizə aparan antioksidanları ehtiva edir və qida ilə zəngin nektarinlərin istehlakı immunitet sisteminizi gücləndirir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, nektarin qida maddələri ilə zəngin və aşağı kalorili dadlı meyvədir. Nektarin A vitamini, B1, B2, B3, B6 vitaminləri, pantotenik turşu və folat, həmçinin C vitamini, E vitamini və K vitamini ilə zəngindir. Nektar kalium və fosfor, maqnezium, dəmir, sink və kalsium kimi digər mineralların əla mənbəyidir, tərkibində xolesterin yoxdur.

 Nektarin yaxşı miqdarda polifenollar, vitamin C və meyvənin dərisində daha çox cəmlənmiş beta-karoten və kriptoksantin kimi karotenoidlərlə əla antioksidant gücə malikdir. Bu qoruyucu antioksidantlar sərbəst radikalları təmizləyən fəaliyyət göstərə və anoksik molekulların zərərli təsirlərini neytrallaşdırmağa kömək edə bilər.

Pəhriz lifinin olması və nektarinlərin qələvi təbiəti onları həzm sağlamlığını qorumaq üçün daha faydalı edir. 

Nektarinlərdə şəkərli diabet və ürək piylənməsi ilə əlaqəli xəstəliklərlə mübarizə potensialına malik quercetin törəmələri kimi bioaktiv birləşmələr var.

Anemiya bədənin toxumalarına oksigeni daşımaq üçün bədəndə qırmızı qan hüceyrələrinin çatışmazlığı olduğu bir vəziyyətdir. Dəmir qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalı üçün vacib bir mineraldır. Nektarinlər dəmirlə zəngin olmasa da, nektarinin tərkibindəki C vitamini bədəndə dəmirin sorulmasını artırmağa kömək edir. Buna görə də, pəhrizinizə nektarinin daxil edilməsi anemiya riskini azaltmağa kömək edə biləcək həyati bir komponentdir.

Nektarın tərkibində xlorogen turşusu vardır ki, bu da tədqiqatlarda kimyəvi profilaktik xüsusiyyətlərə malik olduğu sübut edilmişdir. Bu xüsusiyyətlər kolon xərçənginin yayılmasının qarşısını ala bilər.   

Lutein göz sağlamlığını təşviq edən və yaşa bağlı makula degenerasiyası riskini azaltmağa kömək edə bilən vacib bir qidadır. Nektarın tərkibində lutein var, buna görə də onları diyetinizə daxil etmək adekvat miqdarda almağınıza kömək edə bilər.

Meyvənin tərkibindəki beta-karotin A vitamininin sintezini təşviq edir, sağlam görməni qorumağa kömək edir, korluq və ağız quruluğu kimi xəstəliklərin qarşısını alır.

Hipokalemiya bədəndə kalium çatışmazlığıdır, əzələ sağlamlığını pozur və ürək aritmiyasına səbəb olur. Bu meyvədə sinir, hüceyrə funksiyası və əzələlərin düzgün işləməsi üçün vacib olan kalium var.

Nektarinlərin müntəzəm istehlakı ürək-damar sağlamlığının qorunmasında faydalıdır. 

Nektarinin tərkibindəki flavonoidlər trombositlərin yığılmasının qarşısını almağa və ateroskleroz riskini azaltmağa kömək edir. 

 Bu məhsul dəri üçün antioksidanlar və faydalı birləşmələr təmin edir. A vitamininin xəbərçisi olan beta-karoten dərini ultrabənövşəyi şüaların təsirindən qorumağa kömək edir. Vitamin C kollagenin sintezinə kömək edir, toxumalara kömək edir və dərini gənc saxlayır.

Nektarinə qarşı allergiyası olanlar ağızda və boğazda qaşınma, göz qapaqları, dodaqlar və üzdə şişkinlikdən əziyyət çəkə bilər.