Balqabaq toxumu balqapaq bitkisindən əldə edilir. 1 balqabaqdan orta hesabla 250-300 qram toxum çıxır. Əgər ləpələrini liflərdən ayırıb otaq temperaturunda suda yuyub qurutduqdan sonra süzüb sobada qovursanız, təbii yolla çərəz əldə edə bilərsiniz. 

 Foodinfo.az balqabaq toxumunun faydalarını təqdim edir:

• Mütəxəssislərin rəylərinə görə, balqabaq tumunun tərkibindəki triptofan adlı amin turşusu sayəsində serotonin ifraz edərək orqanizmin özünü "xoşbəxt" hiss etməsinə də kömək edir. 

• Dietoloqların tövsiyələrinə görə, balqabaq toxumu arıqlamağa kömək edir. Tərkibindəki zülal miqdarı digər bitki mənşəli zülal mənbələrindən daha yüksəkdirsə, düzgün istehlak edildikdə arıqlamağınıza kömək edə bilər.

• Depressiyaya yaxşı təsir edir. Sinklə zəngin olan beyin insanı daha müsbət hiss etməsinə kömək edir və eyni zamanda triptofan adlı amin turşusu sayəsində bədən serotonin ifraz edir. Sağlam yağların beyinə faydalı təsiri elmi şəkildə sübut edilmişdir.

• Ürək sağlamlığını qoruyur. Tərkibində ürəyi sağlam saxlayacaq maqnezium və yağ turşuları var və tərkibindəki antioksidantlar ürək sağlamlığı üçün böyük əhəmiyyət kəsb edir. Xolesterolu və yüksək təzyiqi tarazlaşdırır və qan damarlarının rahatlamasına imkan verir. Qan təzyiqini aşağı salır.

• Saç baxımında istifadə edilə bilər. Mütəxəssislərə görə, balqabaq tumları omeqa3, yağ turşuları, sink, kükürd və K vitamini ehtiva etdiyi üçün saç və baş dərisi üçün çox faydalıdır. Bundan əlavə, balqabaq toxumlarının gündəlik istehlakı saçlarınıza parlaqlıq verir. Saç quruluşunu gücləndirir və saçları qalınlaşdırır. Bu qida ilə siz saç tökülməsini ləngidə və uzanmasını dəstəkləyə bilərsiniz.

• Dərini cavanlaşdırır. Balqabaq toxumlarının tərkibində çoxlu vitamin və minerallar var, vitaminlər güclü antioksidantdır və dərini gücləndirir. Omeqa üç yağ turşuları və A vitamini hüceyrələri yeniləyir və dəri problemlərini minimuma endirir. Dərinin zədələnmiş toxumalarını və hüceyrələrini bərpa edir.

QEYD: Mütəxəssislər xəbərdarlıq ediblər ki, balqabaq tumunun istehlakı 30 qramdan çox olmamalıdır.