Sağlam qidalar yaddaşımızı yaxşılaşdırmaqda çox təsirlidir. İnsan orqanizmi müxtəlif vitaminləri olan qidalara ehtiyac duyur. Ancaq bəzi qidalar xüsusi özəlliklərə və vitaminlərə malikdir.
Foodinfo.az bu yazıda yaddaşı, zehni gücləndirən qidalar haqqında yazır:
Qoz
Qoz yaxşı yaddaş və güclü ağıl üçün lazım olan antioksidanlar, vitaminlər, minerallar və omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir .
Qızılbalıq
Yaddaşı gücləndirən başqa bir qida omeqa-3 ilə zəngin olan qızılbalıqdır. Somon yemək yaddaşı artırmaq üçün çox təsirlidir.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
Brokoli, ispanaq kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər və göyərtilər A və E vitaminləri ilə zəngindir. Bu tərəvəzlərin gündəlik istehlakı beyin sağlamlığına kömək etməyin sadə yollarından biridir.
Yaddaş üçün faydalı tərəvəzlərdən biri də brokolidir. Brokoli K vitamini və fol turşusu ehtiva edir.
Yumurta sarısı
Yumurta sarısı əla kolin mənbəyidir. Kolin beyin hüceyrələrinin bir-biri ilə əlaqə saxlamasına və xatirələrin yaddaşda qalmasına kömək edən bir nörotransmitterdir.
Tünd şokolad
Tünd şokolad beyinə qan axınını yaxşılaşdırır, ona görə də yaddaşı yaxşılaşdırmaq üçün başqa bir qida tünd şokoladdır.
Zeytun yağı
Zeytun yağında olan polifenol adlanan güclü antioksidantlar sayəsində yaddaşı gücləndirməklə yanaşı, beyinin pisləşməsinin və Alzheimer xəstəliyinin qarşısını alır .
Çuğundur
Çuğundur beetroot beynin demansla əlaqəli bölgəsində qan axını artırır. Həmçinin, çuğundurda daha yaxşı beyin fəaliyyəti üçün faydalı olan A və C vitaminləri var.