Palma yağı olduqca mübahisəli bir məhsuldur və haqqında müxtəlif fikirlər mövcuddur. Bəziləri onu sağlamlığa zərərli hesab edirlər, digərləri isə ondan qida sənayesində aktiv şəkildə istifadə etməyə davam edirlər. Hər bir hald, fakt budur ki, palma yağı dünyada ən məşhur bitki yağıdır və onun istifadəsi geniş yayılıb.

Foodinfo.az xəbər verir ki, endokrinoloq və diyetoloq Yekaterina İvannikova palma yağının əslində düşündüyümüz qədər zərərli olmadığını bildirib.
Onun sözlərinə görə, iki növ palma yağını var: kosmetika və digər sənaye sahələrində istifadə olunan texniki və qida sənayesində istifadə edilən təmizlənmiş palma yağı. 1990-cı illərdə MDB ölkələrinə keyfiyyətsiz versiya gətirilmişdi və o vaxtdan bu yağ pis yağ kimi tanınır. Lakin müasir palma yağı yüksək keyfiyyətlidir.

Palma yağı Afrika yağ palmasının meyvəsindən istehsal olunur və ağacın məhsuldarlığı yüksək olduğu üçün digər bitki yağlarından daha ucuzdur. Onun tutarlılığı kərə yağına bənzəyir, bu da onu un məmulatları bişirmək üçün əlverişli edir. Bundan əlavə, palma yağının tərkibində ürəyə və qan damarlarına zərərli olan trans yağlar yoxdur. Buna görə də istehsalçılar məhsullarının zərərliliyini azaltmaq üçün onu seçirlər.

Bütün bunlardan əlavə, palma yağı görmə və daxili orqanların işləməsi üçün faydalı olan A vitamini və karotenoidlərlə zəngindir. Tərkibində E vitamini də var. Lakin sənaye miqyasında palma yağı rafinə olunur, bu da onun faydalı xüsusiyyətlərini azaldır. Yadda saxlamaq lazımdır ki, palma yağı, digər yağlar kimi, doymuş yağları ehtiva etdiyinə görə, ondan az miqdarda istifadə olunmalıdır.

Nəticə: palma yağının üstünlükləri və mənfi cəhətləri var. Qida sənayesində geniş istifadə olunur, lakin qədərində və ağıllı şəkildə istifadə olunmalıdır. Çox qızdırıldıqda, hər hansı digər bitki yağı kimi zərərli ola bilər.

Leyla