Həkimlər sarımsaq və tünd şokolad kimi bəzi qidaların qan laxtalanmasının qarşısını almaq üçün vəd edən qidalar olduğunu açıqladılar.

Foodinfo.az xəbər verir ki, Britaniya Ürək Fondunda dərc olunan hesabatlara görə, heç bir səbəb olmadan yaranan qan laxtaları sizi həyati təhlükəsi olan ağırlaşmalar riski ilə üz-üzə qoya bilər. 

 Bir çox qidalar qan laxtalanma riskini azaltmaqla və ya ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırmaqla əlaqəli olsa da, heç bir qida maddəsi qan laxtalanmasının qarşısını almağa zəmanət verə bilməz, lakin bu qidaların balanslaşdırılmış pəhrizlə birləşməsi qan laxtalanma riskini azalda bilər.

1. Yağlı balıq

Somon, skumbriya və sardina kimi soyuq su balıqlarında olan Omeqa-3 yağ turşuları iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Həkimlər izah edirlər ki, bu qidanı həftədə ən azı iki dəfə diyetə daxil etmək qan laxtalanma riskini azaltmağa kömək edə bilər.

2. Qaragilə, çiyələk və moruq kimi giləmeyvələr

Giləmeyvə antioksidantlarla zəngindir və iltihabı azaltmaqla yanaşı, qan damarlarını gücləndirir və bununla da qan laxtasının əmələ gəlməsi ehtimalını azaldır. Həftədə bir neçə dəfə ən azı bir stəkan qarışıq giləmeyvə yeməyə çalışın.

3. Antitrombosit və antikoaqulyant xüsusiyyətləri ilə sarımsaq

Sarımsaq qanın laxtalanmasından qorunmaqda xüsusilə təsirlidir. Yeməklərinizə bir və ya iki diş təzə sarımsaq və ya ona bərabər miqdarda sarımsaq tozu əlavə etmək faydalı ola bilər.

4. Zərdəçal 

Tərkibində antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik curcumin adlı aktiv birləşmə var. Bu, qan axını yaxşılaşdırmağa, trombositlərin yığılmasının qarşısını almağa və laxtalanma riskini azaltmağa kömək edir. Yeməklərinizə 1-2 çay qaşığı zərdəçal əlavə edin.

5. Tünd şokolad

Tərkibində 70% və ya daha çox kakao olan şokoladı seçmək faydalı flavonoidlərin miqdarını artırmağa kömək edə bilər. Həkimlər bu bitki qidalarının qan dövranını yaxşılaşdıracağını və qanın laxtalanmasını azaldacağını bildiriblər.