Yay mövsümünün ən məşhur meyvələrindən olan qarpızı toxumları ilə birlikdə istehlak etməyin çox faydalı olduğu məlum olub. 

Foodinfo.az-ın məlumatına görə, qarpız toxumlarının bilinməyən bir çox faydası var. Qarpızın tumunu çeynəmək və ya birbaşa udmaq arasında heç bir fərq yoxdur. Hər gün 1 ovuc qarpız tumunu istehlak edə bilərsiniz. 

Qarpız toxumu maqneziumla doludur, bu da ümumi dəri görünüşünüzü yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bu dərinizin quruduğu və qaşındığı ekzema və digər dəri xəstəlikləri üçün istifadə olunur. Qarpız toxumları quru dəriniz üçün nəmləndirici rolunu oynayır. 

Qarpız toxumları saçınızın keyfiyyətini yaxşılaşdırdığı bilinən zülallar, dəmir, maqnezium, sink və mislə zəngindir. Bu toxumlar saçınızı gücləndirməyə və saç böyüməsini təşviq etməyə kömək edir. Toxumlarda olan manqan saç tökülməsinin və zədələnməsinin qarşısını alır.

İltihab əleyhinə, antioksidant və vazodilatator (qan damarlarının genişlənməsi) kimi çıxış edir, bu da onların sağlam ürək üçün faydalı olmasının mümkün səbəbidir. Qarpız tumları ürək sağlamlığında mühüm rol oynayan sinklə də zəngindir. 

Qarpız toxumu beyninizi və sinir sisteminizi sağlam saxlamağa kömək edən zəngin B vitaminləri mənbəyidir. Əhval pozğunluqlarında və demansda da faydalıdır. 

Qarpızda kişi reproduktiv sistemi üçün vacib olan yüksək miqdarda sink var. Sink kişi sonsuzluğunda ən mühüm problem olan sperma keyfiyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər. 

Qarpız toxumlarının folat, dəmir, sink, mis, maqnezium, kalium, amin turşuları və B vitamini kompleksi kimi qida maddələri ilə zəngin olduğu bilinir. Bu qidalar orqanizmin təbii maddələr mübadiləsini tənzimləməklə yanaşı sürəti artırmaqda da son dərəcə faydalıdır.