Qaynadılmış qarğıdalı həzm, immunitet, ürək və dəri sağlamlığı üçün çox faydalıdır.
Qaynadılmış qarğıdalı dadlı və qidalı qəlyanaltıdır. Bunu hazırlamaq üçün sizə lazım olan maddələr aşağıdakılardır:
- Təzə qarğıdalı (adam başına bir)
- Su
- Duz
- Kərə yağı (isteğe bağlı)
Qaynadılmış qarğıdalı hazırlamaq üçün sizə lazım olan addımlar:
1. Qarğıdalıların qabıqlarını və saplarını soyun. Onları yuyun və istəsəniz, yarıya bölün.
2. Qazanı su ilə doldurub qaynadın. Su qaynayanda duz əlavə edin.
3. Qarğıdalıları qazana qoyun və qapağı bağlayıb orta istilikdə 15-20 dəqiqə bişirin.
4. Qarğıdalını qazandan çıxarın və istəsəniz, kərə yağı ilə yağlayın.
Qaynadılmış qarğıdalı müxtəlif souslar, kərə yağı və ya ədviyyatlarla ətirlənə və zövqünüzə uyğun hazırlana bilər.
Foodinfo.az qaynadılmış qarğıdalının faydalarını təqdim edir:
- Qaynadılmış qarğıdalı liflə zəngin qidadır. Lif həzm sistemini tənzimləyir və qəbizliyin qarşısını alır.
- A, B və E kimi vitaminlərlə, kalium, maqnezium və dəmir kimi minerallarla zəngindir. Bu qidalar bədən funksiyaları üçün mühüm dəstəkləyici təsirlərə malikdir.
- Qarğıdalı antioksidanlarla zəngin bir qidadır. Antioksidantlar sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrələrin zədələnməsini azaltmağa və yaşlanma prosesini yavaşlatmağa kömək edir.
- Bu qidada olan bəzi komponentlərin xərçəng riskini azaltmağa və hüceyrə zədələnməsinin qarşısını almağa kömək edə biləcəyi məlumdur.
- Qaynadılmış qarğıdalı ürək sağlamlığını dəstəkləyən fol turşusu və kalium kimi qidaları ehtiva edir. Bu qidalar ürək-damar sistemi üçün faydalıdır.
- Qarğıdalıdakı bəzi maddələr iltihabı azaltmağa və dərini qidalandırmağa kömək edir.