Paxlalılar və bütün taxıllar ən məşhur ət əvəzediciləri hesab olunur.
Foodinfo.az xəbər verir ki, alimlər xəbərdarlıq ediblər ki, qırmızı ətdən çox istifadə insanlarda qocalma prosesini sürətləndirə bilər. Qırmızı ətdə, xüsusən də işlənmiş qırmızı ətdə olan protein erkən ölümlə sıx bağlıdır.
Bəzi insanlara terapevtik pəhriz və ya müxtəlif xəstəliklər səbəbindən qırmızı ət istehlak etmək qadağandır.
Bəs qırmızı əti hansı qidalarla əvəz edə bilərik?
Soya
Bol miqdarda bitki zülalı olan və həmçinin qanda xolesterinin azaldılmasına əhəmiyyətli təsir göstərən və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldan ilk qidadır.
Lobya
Ən məşhur ət əvəzedicilərindən olan bitki zülallarının çox zəngin mənbələrindən biridir, bunlara aşağıdakılar daxildir: lif, mineral və vitaminlərlə zəngin olan mərcimək növləri, lobya və s.
Taxıllar
Qarabaşaq, qarğıdalı, irmik, qəhvəyi düyü və kəpəkli undan hazırlanmış çörəklər orqanizmin B vitaminləri, dəmir və liflərə olan ehtiyacını təmin edə bilən bitki zülalının ən yaxşı nümunələridir.
Badam
Demək olar ki, badam ətə bənzəyir və digər tərəfdən yüksək yağ tərkibinə görə bədəndə enerji saxlamağa kömək edir.
Yumurta
Yumurta və bildirçin kimi digər quş əti zəngin protein, B12 və D vitaminləri mənbəyidir, yumurtanın qanda xolesterini artırması ümumiyyətlə inkar edilir.
Günəbaxan tumu
Toxumların, o cümlədən günəbaxan tumlarının orqanizmə təsiri sübut edilmişdir. Çünki onun hər 100 qramında zülalla zəngin olan balqabaq tumları kimi 22 qram protein var. Təbii ki, bu toxumlar da çox faydalıdır, çünki tərkibində omeqa-6 yağ turşuları var. Məsələn, balqabaq tumunun tərkibindəki yağ turşuları qanda pis xolesterinin miqdarını azaltmaqda çox təsirlidir.