Qoz yağı bütün dünyada mətbəxlərdə populyarlıq qazanan sağlam və ətirli bir yağdır. Qoz ağacının qozundan hazırlanmış bu yağ omeqa-3 yağ turşuları, antioksidanlar və vitaminlərlə zəngindir.
Foodinfo.az bu yazıda qoz yağının faydalarını və yeməklərdə düzgün istifadə etməyin yollarını qeyd edəcək.
Qoz yağı bədəndəki pis xolesterinin (LDL) səviyyəsini aşağı salmaqla ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edən zəngin omeqa-3 yağ turşuları mənbəyidir.
Qoz yağında olan omeqa-3 yağ turşuları da beyin sağlamlığını dəstəkləyir və idrak funksiyasını yaxşılaşdırır.
Qoz yağı xərçəng və artrit kimi xroniki xəstəliklərə gətirib çıxara bilən bədəndə iltihabla mübarizə aparmağa kömək edən antioksidanlarla zəngindir
Qoz yağı dərini qidalandıran və elastikliyini qorumağa kömək edən zəngin E vitamini mənbəyidir. Ekzema və sedef kimi dəri xəstəliklərinin müalicəsində də kömək edir.
Digər yemək yağlarının aşağı kalorili alternatividir. Balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi istifadə edildikdə arıqlamağa kömək edə bilər.
Sızma zeytun yağı ilə müqayisə edilərsə, onun bir neçə istifadəsi var və ən yaxşısı salatlarda istifadə etməkdir. Qoz yağı qozlu bir ləzzətə malikdir.
O, həmçinin ət və tərəvəzləri marinadlamaq üçün istifadə edilə bilər. Yeməyə unikal qoz-fındıq dadı əlavə edir.
Çörək bişirməyə gəldikdə zeytun yağı həvəskarısınızsa, o zaman burada daha sağlam yeməklər hazırlaya biləcək bir seçim var. Qoz yağı çörəkçilik reseptlərində kərə yağı və ya digər yağların əvəzi kimi istifadə edilə bilər.
Bu yağdan qızartmada da istifadə etmək olar. Ən yaxşısı qozlu dad tələb edən yeməklər üçün istifadə olunur.
O, yeməklərinizdə müxtəlif üsullarla istifadə oluna bilən qidalı və ətirli yağ hesab olunur.
Şəbnəm