Qurudulmuş meyvələrin növləri haqqında məlumatlar çox ziddiyyətlidir. Bəziləri qurudulmuş meyvələrin qidalı və sağlam qəlyanaltı olduğunu deyir, bəziləri isə əksini söyləyirlər.
Qurudulmuş meyvələr qurutma üsulları ilə tərkibindəki demək olar ki, bütün suyunu çıxarmış meyvələrdir. Bu proses zamanı meyvə kiçilir və yüksək kalorili quru meyvə qalır.
Ən çox yayılmış növ kişmiş, ondan sonra xurma, gavalı, əncir və ərik gəlir. Manqo, ananas, qaragilə, albalı, kokos, banan və alma da daxil olmaqla digər qurudulmuş meyvə növləri də mövcuddur.
Qurudulmuş meyvələr təzə meyvələrdən daha uzun müddət saxlanıla bilər və xüsusilə uzun səfərlərdə faydalı qəlyanaltı ola bilər.
Qurudulmuş meyvələr mikroelementlər, lif və antioksidantlarla zəngindir.
Qurudulmuş meyvələr çox qidalıdır. Qurudulmuş meyvənin bir parçası təzə meyvə ilə demək olar ki, eyni miqdarda qida ehtiva edir. Qurudulmuş meyvələr çəkiyə görə təzə meyvələrdən 3,5 dəfə çox lif, vitamin və mineral ehtiva edir.
Qurudulmuş meyvələr ümumiyyətlə çoxlu lif ehtiva edir və antioksidantların, xüsusən də polifenolların əla mənbəyidir.
Qurudulmuş xurma orqanizmdə bir sıra metabolik ferment funksiyalarını kataliz edən B vitaminləri, o cümlədən fol turşusu, piridoksin, tiamin və s.-nin tərkibinə görə yüksək qiymətləndirilir.
Qurudulmuş ananas ilə həzmi asanlaşdırır.
Ananasın tərkibində bromelain adlı bir qrup həzm fermenti var. Onlar zülal molekullarını amin turşuları və kiçik peptidlər kimi tikinti bloklarına parçalayan proteaz rolunu oynayırlar.
Zülal molekulları parçalandıqda, nazik bağırsaq vasitəsilə daha asan sorulur. Bu, xüsusilə mədəaltı vəzinin kifayət qədər həzm fermenti istehsal edə bilmədiyi pankreas çatışmazlığı olan insanlar üçün faydalı ola bilər.
Qurudulmuş gavalı təbii laksatifdir və xəstəliklərlə mübarizə aparmağa kömək edə bilər. Onlar yüksək qidalıdır və lif, kalium, beta-karotin və K vitamini ilə zəngindir.
Gavalı yemək nəcisin tezliyini və nəcisin tutarlılığını yaxşılaşdırmağa kömək etdiyi sübut edilmişdir. Gavalı qəbizliyi aradan qaldırmaqda başqa bir ümumi vasitə olan psylliumdan daha təsirli hesab edilir.
Əla antioksidant mənbəyi kimi gavalı LDL xolesterinin oksidləşməsini maneə törədə bilər və ürək xəstəliklərinin və xərçəngin qarşısını almağa kömək edir. Gavalı həm də osteoporozla mübarizə aparmağa kömək edən bor adlı mineralla zəngindir.
Meyvələr əhəmiyyətli miqdarda təbii şəkər ehtiva edir. Meyvə şirəsi qurudulmuş meyvədən çıxarıldığı üçün bütün şəkər və kaloriləri daha kiçik bir paketə yığır. Bu səbəbdən quru meyvələrdə qlükoza və fruktoza da daxil olmaqla, kalori və şəkər çox yüksəkdir.
Qurudulmuş meyvələr şirin və enerji verici olduğundan, bir anda çox miqdarda yemək asandır, bu da artıq şəkər və kalori qəbuluna səbəb ola bilər.
Şəkər əlavə edilmiş qurudulmuş meyvələrdən çəkinin.
Bəzi quru meyvələri daha şirin və cəlbedici etmək üçün qurutmadan əvvəl şəkər və ya şərbətlə birləşdirilir. Şəkər əlavə edilmiş qurudulmuş meyvələr "konfet" meyvələri kimi də tanınır.
Əlavə edilmiş şəkərin sağlamlığa zərərli təsirləri, piylənmə, ürək xəstəliyi və hətta xərçəng riskini artırdığı dəfələrlə sübut edilmişdir.
Bir çox digər qidalar kimi, quru meyvənin də həm yaxşı, həm də pis tərəfləri var. Qurudulmuş meyvələr lif və qida qəbulunuzu artıra və bədəninizi böyük miqdarda antioksidantlarla təmin edə bilər.
Bununla belə, onlar şəkər və kalori baxımından da yüksəkdir və böyük miqdarda istehlak edildikdə problemlər yarada bilər. Bu səbəblə qurudulmuş meyvələr yalnız az miqdarda istehlak edilməlidir.
Onlar yüksək karbohidratlı qidalardır, bu da onları aşağı karbohidratlı pəhriz üçün yararsız edir. Qurudulmuş meyvələr mükəmməl deyil, lakin şübhəsiz ki, cips və ya digər işlənmiş qidalardan daha sağlam və daha qidalı qəlyanaltıdır.