Yumşaq və şirin əncir, bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan sentyabr ayının flaqman meyvəsidir. Antioksidantlar, minerallar, liflə zəngindir. Əncir insan tərəfindən əhliləşdirilən ən qədim meyvədir və onun əhliləşdirilməsi eramızdan əvvəl təxminən 10.000 il əvvələ təsadüf edir. Xurma, zeytun və üzümlə birlikdə təzə və ya qurudulmuş qədim sivilizasiyaların qida rasionunun əsas elementi olan əfsanəvi meyvədir.

Əncir tut ailəsinə aiddir, Fələstin, Suriya, Şimali Afrika, Səudiyyə Ərəbistanı və İraqda isti yay mövsümündə yetişdirilir, lakin ilin qalan hissəsində qurudulmuş şəkildə əldə edilə bilər. Əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formada xoş ətri, şirin dadı və böyük faydası var. 

 Foodinfo.az Qurudulmuş əncirin faydalarını təqdim edir.

 Bədənin müxtəlif sistemlərinin keçidini asanlaşdırır, LDL xolesterin molekullarının sorulmasına və bədəndən çıxarılmasına kömək edir. Pektin də daxil olmaqla yaxşı miqdarda lif ehtiva etdiyi üçün qanda xolesterini azaldır.

 Artıq çəkini azaldır və tərkibindəki lif tərkibinə görə bir çox arıqlama pəhrizlərinə daxildir. Bununla belə, qurudulmuş ənciri qeyri-məhdud miqdarda yemək lazımdır, xüsusən də südlə qəbul edildikdə çəki artırır.

Bağırsaq funksiyası və hərəkəti də daxil olmaqla həzm sisteminin funksiyalarını gücləndirir, yüksək lif tərkibinə görə qəbizlikdən qoruyan işlədici qidadır. Lifin olması zərərli maddələri və toksinləri aradan qaldırmağa kömək edir və bağırsağı təmizləyir.

 Tərkibində koronar ürək xəstəliyi riskini azaldan polifenollar və omeqa-3 və omeqa-6 kimi sağlam doymamış yağlar var. Qurudulmuş əncirdə flavonoidlər yüksək olduğu üçün koroner ürək xəstəliyinə qarşı qoruma təmin edir.

 Quru əncirin koroner ürək xəstəliklərinin qarşısının alınmasında rolu ilə yanaşı kalium ehtiva etdiyi üçün yüksək qan təzyiqinə qarşı qorunma təmin edir.

 Əncir qurusu qan şəkərini qoruyan yüksək kalium ehtiva etdiyi üçün şəkər xəstəliyinin müalicəsində istifadə olunur. Tərkibindəki yüksək kalsium sayəsində sümükləri gücləndirir və dişləri sağlam tutaraq funksiyalarını gücləndirir.

Görmə itkisinə səbəb olan tor qişada sarı ləkə xəstəliyinin əmələ gəlməsinin qarşısını almaq üçün yaxşı bir qidadır. 

Boğaz ağrılarının simptomlarını aradan qaldırır və qoruyur. İnsanların qarşılaşdığı tənəffüs problemlərindən biri olan bronxlar astma və göy öskürək kimi bir çox tənəffüs xəstəliklərinin müalicəsində çox yararlıdır.

 Tərkibindəki yüksək lif sayəsində xüsusilə postmenopozal qadınlarda döş xərçəngindən qoruyur. Hormonal balans menopoz zamanı dəyişə bilər, bu, bütün bədən sistemlərinin birləşməsi səbəbindən immunitet sisteminə təsir göstərə bilər. Antioksidantların xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsini təşviq edən və onların çoxalmasını stimullaşdıran sərbəst radikallarla mübarizə qabiliyyətinə təsir edən immunitet sisteminin funksiyası xərçəng əmələ gəlməsinə, xüsusilə də döş xərçənginə qarşı qoruyucu qalxan təmin edir.

Tərkibindəki kalsium süd məhsullarından daha az həzm olunsa belə, sümükləri bərkitməyə kömək edir. Əncirin tərkibində də bir çox B vitaminləri var.