Sağlam olmaq üçün qidaları seçməyin daha təsirli yoluna, pəhrizinizə nə daxil etməli olduğunuza diqqət yetirməlisiniz. Hər gün menyunuza əlavə edə biləcəyiniz bir neçə qida bir çox sağlamlıq faydaları gətirir. 

Bir salat qabında bir neçə brokoli və ya qəlyanaltı zamanı bir neçə meyvə həyatınızı kökündən dəyişə bilər. 

 Foodinfo.az hər gün ən azı birini diyet siyahısına daxil etməklə vücudunuzdakı transformativ təsirini görə biləcəyiniz qidaları təqdim edir.

 Kələm

Bir kasa kələmdə 177 mq kalsium var və bu da sümük sağlamlığı üçün çox vacibdir. Üstəlik, tərkibindəki K vitamini kələmi sümüklər üçün ən yaxşı qidalardan biri edir. Kələmi doğrayın və dadlı salat üçün zeytun yağı və limonla qarışdırın və ya dadlı garnitür üçün çoxlu sarımsaq ilə sote edin. 

 Qaragilə 

 Bu dadlı meyvə antosiyaninlər, polifenollar və antioksidantlar adlanan mühüm kimyəvi birləşmələrlə doludur. Qaragilə görmə qabiliyyətini, xərçəng əleyhinə, diabetə qarşı mübarizə, piylənmə, neyrodejenerasiya və makula degenerasiyasına, eləcə də osteoporozun qarşısını ala bilər, hiperlipidemiya və hipertoniyanı azalda bilər.

 Qoz

Qozu beyin üçün bir qida düşünə bilərsiniz. Omeqa-3 yağ turşuları iltihab əleyhinə təsirə malikdir və qozun beyin üçün çox faydalı olmasının səbəblərindən biri də bu yağ turşusuna əsaslanır. Qozun (həmçinin badam və fındıq) yeni beyin hüceyrələrinin istehsalına töhfə verən inanılmaz bir protein olan neyrotrofik faktoru artırdığı sübut edilmişdir.

 Çiya toxumu

 Mütəxəssislər 50 yaşdan kiçik yetkin qadınların gündə 25-28 qram, kişilərin isə 31-34 qram lif istehlak etməsini tövsiyə edir. Lif bağırsaq sağlamlığını qorumaq, qan şəkərini sabitləşdirmək və xolesterolu azaltmaq üçün vacibdir. Bir porsiya çia toxumu təkcə gündəlik lif ehtiyacınızın təxminən üçdə birini təmin etmir, həm də xroniki xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsir göstərə bilən antioksidantlarla zəngindir. 

İspanaq 

Kələm kimi ispanaq da K vitamini, kalsium və C vitamini də daxil olmaqla müxtəlif qidalarla zəngin yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər arasında yer alır. İspanaq qida anbarı olmaqla yanaşı, tərkibindəki nitrat səbəbiylə ürək sağlamlığına faydalı təsir göstərə bilər. Nitratlar hipertansiyonlu insanlar üçün faydalıdır, çünki qan damarlarını genişləndirməyə kömək edə bilər. İspanaqdan nitratlarla zəngin yemək istehlak etmək vazodilatasiyaya (qan damarlarının genişlənməsinə) və qısa müddətdə qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir.

 Moruq 

Qaragilə kimi, moruq da qidalı bir meyvədir. Onların qida profili qaragiləyə bənzəyir, lakin onlar bitki aləmində ən zəngin lif mənbələrindən biridir. Səhər qatıq qabınıza 1 stəkan moruq əlavə etsəniz, gündəlik lif ehtiyaclarınıza sürətli bir başlanğıc verəcəksiniz. Yediyiniz moruqun (və çiyələyin) miqdarının artırılması xəstəliyin qarşısının alınmasının vacib hissəsi olan antioksidant qəbulunuzu artırmağa kömək edəcəkdir.

 Zəncəfil

Zəncəfil min illərdir Çin və Ayurveda təbabətində əsas tərkib hissəsi kimi istifadə olunur və bu ədviyyat ürəkbulanma, həzm üçün çox təsirli olduğu bilinir və həmçinin iltihabla mübarizə aparmağa kömək edir. Zəncəfil 2 tip diabetli xəstələrdə acqarına qan şəkərini və hemoglobin A1c səviyyəsini azaltmağa kömək edir. Zəncəfil çay kimi istehlak edilə bilər, yeməklərdə istifadə edilə bilər və ya şorbalara da əlavə edilə bilər.

Brokoli

Brokoli o qədər güclü tərəvəzdir ki, onu “superfood” adlandırmaq olar və sağlamlıq üçün faydaları saysız-hesabsızdır. Sulforafan kimi tanınan möhkəm bitki birləşmələri ilə zəngindir. Sulforafan iltihabla mübarizə aparmağa kömək edir, DNT-ni qoruyur və hətta şiş böyüməsini yavaşladır. 

Zeytun yağı

Zeytun yağı yalnız yemək üçün gözəl dad vermir, yeni araşdırmalar göstərir ki, zeytun yağı bilişsel geriləməni yavaşlatmaqda rol oynaya bilər.

Azaldılmış yağ pəhrizindən çox, zeytun yağı ilə əlavə edilmiş Aralıq dənizi pəhrizi istehlak edildikdə, yüksək ürək-damar riski olan insanlarda infarkt hallarının daha az olduğu müəyyən edilmişdir.