Soya südü vegetarian və ya vegan pəhrizində olan insanlar arasında məşhurdur. Soya və digər soya məhsulları ənənəvi Asiya yeməkləridir. Bu süddən pendir əvəzedicisi olan tofu üçün də istifadə etmək olar. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, soya südü bu gün bütün dünyada istifadə olunur. Soya südü soya paxlasından çıxarılır. Bu qida laktoza dözümsüzlüyü olan insanlar üçün yaxşı bir protein mənbəyidir. 

 Soya südü yaxşı enerji, zülal, şəkər, lif və yağ mənbəyidir. Minerallar arasında soya südünün tərkibində kalsium, dəmir, maqnezium, fosfor, kalium, natrium və sink var. Folat, tiamin , riboflavin, niasin, B6 vitamini, B12 vitamini, D vitamini, E vitamini və K vitamini kimi müxtəlif vitaminlərlə zəngindir. 

Soya südünün istehlakı pəhriz saxlayan və ya laktoza dözümsüzlüyü, kalsium və digər vitaminlər kimi süd məhsulları allergiyası olan insanlar üçün qidalı bir alternativdir. 

Bu süddə böyümə üçün vacib olan protein var. Zülallar sağlamlıqla əlaqəli müxtəlif pozğunluqların qarşısının alınmasında faydalı elementlər kimi tanınan amin turşularından ibarətdir. Soya zülalında olan amin turşularının və izoflavonların tərkibi də LDL-xolesterolu azaldır.  

Soya südünün faydaları postmenopozal dövrdə sağlamlıqla bağlı bir çox problemi həll etməyə kömək edir. Menopozda olan qadınlar tərəfindən soya südünün istehlakı estrogen hormonunun təbii azalması nəticəsində yaranan xəstəliklərin qarşısının alınmasında təsirlidir. Soya izoflavonlarının antioksidan təsiri bəzi xroniki xəstəliklərin, xüsusən də ürək-damar sisteminin azaldılmasında faydalıdır.

 Araşdırmalara görə, soya südünün faydaları serum estrogen səviyyəsini azaldır və döş xərçəngi riskini azaldır .  

 Soya südünün istehlakının oksidləşdirici stresin səbəb olduğu qaraciyər zədələnməsinin qarşısını almaqda faydalı ola biləcəyi məlum olmuşdur. 

İzoflavonlarla zəngin olan soya istehlakı kişilərdə, eləcə də postmenopozal qadınlarda metabolik piylənməni azaltmağa kömək edir.