Maqnezium əzələlərin normal fəaliyyətini davam etdirməsi, sinir sisteminin düzgün işləməsi və immunitet sisteminin öz vəzifələrini yerinə yetirməsi üçün bədənə qəbul edilməli olan vacib bir elementdir.
Maqnezium qida ilə alınmalıdır, çünki orqanizm onu təbii yolla istehsal edə bilmir. Maqneziumun yaxşı mənbəyi olan qidalara qoz-fındıq yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, bütün taxıl məhsulları, balıq və bəzi süd məhsulları daxildir. Maqnezium çatışmazlığı əzələ krampları, əzələ zəifliyi, yorğunluq, əsəbilik və ürək ritminin pozulması kimi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Yaşadığınız və heç vaxt keçməyən ağrıların səbəbi maqnezium tərkibli qidalardan az istifadə etməyiniz ola bilər.
Foodinfo.az tərkibində maqnezium olan qidaları təqdim edir:
Tünd şokolad
Kakao maqneziumla zəngin qidadır, tünd şokolad isə yüksək miqdarda kakao olan şokolad növüdür. Buna görə yüksək kakao tərkibli keyfiyyətli tünd şokolad maqneziumla daha zəngindir.
Avokado
Avokado da maqneziumla zəngin qidadır. Orta hesabla bir avokado (təxminən 200 qram) təxminən 30-40 milliqram maqnezium ehtiva edə bilər.
Yaşıl lobya
Yaşıl lobya həmçinin maqnezium, lif, C vitamini, K vitamini, fol turşusu və dəmir kimi digər qidaları ehtiva edir. Buna görə də, balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi yaşıl lobya da sağlamlığınıza fayda verə bilər.
Banan
Banan maqneziumla zəngin bir meyvədir. Orta ölçülü bananda 27-30 milliqram maqnezium var. Maqnezium əzələ funksiyası, sinir sisteminin sağlamlığı, enerji istehsalı və maddələr mübadiləsi də daxil olmaqla bir çox bədən funksiyaları üçün vacibdir.
Süd və süd məhsulları
Süd və süd məhsulları maqneziumun yaxşı mənbəyidir. Süd, qatıq, pendir kimi süd məhsullarında maqnezium var. Maqnezium bu süd məhsullarında sümük sağlamlığı üçün vacib olan kalsium və digər minerallarla birlikdə olur.
İspanaq
İspanaq və ispanaq kimi tünd yaşıl yarpaqlı qidalar da C vitamini, K vitamini, dəmir, fol turşusu, lif və bir çox başqa vitamin və minerallarla zəngindir. Buna görə də, ispanaq və yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər kimi maqneziumla zəngin tərəvəzləri müntəzəm olaraq istehlak etmək sağlam pəhrizin bir hissəsi kimi tövsiyə edilə bilər.
Bundan əlavə, tam taxıllı qidalar və quru lobya və noxud kimi paxlalılar maqnezium çatışmazlığını aradan qaldıraraq xroniki ağrılara yaxşı təsir edir.