Nitrat və pestisidlər çox vaxt kələm, kahı, çuğundur və yerkökü, turp, qarpız və qovun, balqabaq, şüyüd, cəfəri, kərəvizdə olur. Üstəlik, yaşıllığın gövdələrində nitratlar yarpaqlara nisbətən iki dəfə çox toplanır.

Foodinfo.az bildirir ki, nitratlar və pestisidlər xüsusilə iki yaşa qədər uşaqlar, hamilə və laktasiya edən qadınlar, yaşlılar və mədə-bağırsaq traktında problemi olanlar üçün təhlükəlidir. Bu maddələrlə zəhərlənmənin simptomları aşağıdakılardır: baş ağrısı, süstlük, performansın azalması, nəfəs darlığı, aritmiya, letarji, ürəkbulanma, qusma, qarın ağrısı, ishal. Nitratlarla xroniki zəhərlənmə hətta onkologiyaya səbəb ola bilər.

Erkən meyvə və tərəvəzlərdə nitrat və pestisidlərin olması ilə mübarizə aparmaq üçün onları yeməkdən əvvəl suda isladın. Təmiz suda 20-30 dəqiqə islatmaq lazımdır, suyun vaxtaşırı dəyişdirilməsi lazımdır. Həkim qeyd edib ki, tərəvəzləri bişirən zaman nitratların səviyyəsi 80% azalır, suyu boşaldılmalıdır.

Tərəvəz və meyvələri soyuducuda saxlamaq üçün saxlamazdan əvvəl məhsullar su ilə yuyulmalı və soyuducuda saxlanmalıdır - isti mühitdə nitratların səviyyəsi artır. Bundan əlavə, dərini və sapdakı yeri kəsmək vacibdir.

Nurlan