Sağlam bir ürəyin saxlanması koroner ürək xəstəliyi, insult, infarkt və hətta demans riskini azaltmaq da daxil olmaqla, saysız-hesabsız faydalara malikdir
Foodinfo.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, sağlam qidalar yemək ürəyinizi qorumaq üçün atacağınız ən böyük addımlardan biridir. Bir çox insanlar qocalıqda ürək-damar simptomları yaranana qədər pəhrizlərinə laqeyd yanaşırlar.
Zeytun yağı
Zeytun yağı ürək üçün çox faydalı olan mono doymamış yağların ən yüksək faizini ehtiva edir. Bu qida pis LDL xolesterolu azaltmağa və yaxşı HDL xolesterolu artırmağa kömək edir.
Kinoa
Kinoa ABŞ Milli Sağlamlıq İnstitutuna görə, antioksidantları və bütün doqquz əsas amin turşusunu ehtiva edən Cənubi Amerikadan liflə zəngin, özü olmayan taxıldır. Antioksidantlar və amin turşuları hüceyrələri qorumağa və bərpa etməyə kömək edir və xəstəlik riskini azaldır. Bundan əlavə, lif xolesterolu və qan təzyiqini aşağı sala bilər.
Tədqiqatların meta-analizi göstərdi ki, kinoa yemək bədən çəkisini, LDL səviyyələrini və ürək-damar xəstəlikləri üçün bir sıra digər əsas risk faktorlarını azaldır. Amerika Ürək Assosiasiyası gündə ən azı üç porsiya kinoa kimi tam taxıl yeməyi tövsiyə edir.
Qara lobya
Qara lobya orqanizmə sağlam xolesterol səviyyəsini saxlamağa və ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir. Onlar həmçinin zülalla zəngindir, buna görə də bəzən onları “superfood” adlandırırlar. Mütəxəssislər həftədə təxminən 1-3 stəkan lobya yeməyi məsləhət görürlər. Az duzlu çeşidlər ürək sağlamlığı üçün xüsusilə faydalı ola bilər.
Qoz
Qozun tərkibində çoxlu miqdarda alfa-linolenik turşu var ki, bu da orqanizmdə müəyyən növ omeqa-3 yağ turşularına çevrilir. Omeqa-3 yağ turşuları ürək sağlamlığını bir neçə yolla qorumağa kömək edir, o cümlədən bədəndəki trigliserid yağlarını azaldır.
Bundan əlavə, son bir araşdırma, iki il ərzində müntəzəm qoz istehlakının koroner ürək xəstəliyi ilə əlaqəli əsas iltihab markerini azaltdığını aşkar etdi. Qoz yüksək kalorili olduğundan, porsiyanızı həftədə bir stəkandan az məhdudlaşdırmağa çalışın.
Somon balığı
Qızılbalıq təkcə ürəyə faydalı omeqa-3 yağ turşularını ehtiva etmir, həm də bu çəhrayı balıq B6 vitamini ilə də zəngindir ki, bu da optimal ürək sağlamlığı üçün homosistein adlı amin turşusunun balansını qorumağa kömək edir. Somonda doymuş yağ da azdır. Amerika Ürək Assosiasiyası ürək-damar xəstəlikləri və insult riskini azaltmaq üçün həftədə iki porsiya (85 qram) yeməyi tövsiyə edir.
Şəbnəm