Üzümün özü kimi, şirəsi də A, B və C vitaminlərini ehtiva edir və onun istehlakı orqanizmin bu vitaminlərə olan ehtiyacını təmin edir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, doşab bir çox xüsusiyyətlərə malikdir:‌

  • Yaxşı qan (tullantılar olmadan sağlam və təbii qan) əmələ gətirir. Əgər ümumi bədən zəifliyindən əziyyət çəkirsinizsə və ya anemiyanız varsa, pəhrizinizə üzüm şirəsini daxil edə bilərsiniz.
  • Bədən çəkisini artırır. Bu şirin yeməyin başqa bir faydası əzələ kütləsini artırmaqdır. Bu səbəbdən üzüm şirəsi və küncüt unu birləşməsi ağır işlərlə məşğul olanlara və ya idmançılara tövsiyə olunur, çünki qidalandırıcı olmaqla yanaşı, əzələ həcmini artırır.
  • ‌Üzüm şirəsinin xüsusiyyətlərindən biri də boğaz nahiyəsində iltihab əleyhinə və yumşaldıcı təsiridir, bu səbəbdən boğaz iltihabı və öskürəkdən əziyyət çəkən insanlara, xüsusilə ilin soyuq fəsillərində üzüm şirəsi ilə qarqara etmələri tövsiyə olunur.
  • ‌Epilepsiya, ürtiker, xroniki öskürək, ürək döyüntüsü, həddindən artıq incəlik, daxili orqanların zəifliyi və sarılığı müalicə edir.
  • ‌Dalaq xəstəlikləri, depressiya və əsəb üçün faydalıdır.
  • ‌Sidiyi mayeləşdirmək üçün də istifadə olunur.
  • Doshabın digər faydası da ana südünü qatılaşdırmaqdır.

Tərkibində şəkərin miqdarı çox olduğuna görə şəkər xəstələri onu yeməkdən çəkinməlidirlər.

Şəbnəm