Üzüm unikal dadına, çeşidinə və xüsusiyyətlərinə görə dünyada ən məşhur meyvələrdən biridir. Bu meyvə dünyanın bütün mülayim bölgələrində bitir və vitamin, minerallarla zəngindir. Hətta onun çəyirdəyi belə faydalıdır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, üzümdə bol miqdarda tiamin, riboflavin, niasin və folat , kalium , kalsium , maqnezium , fosfor və natrium mineralları var. Üzümdə pəhriz lifi , sağlam karbohidratlar , antioksidantlar və yaxşı miqdarda protein var. Yaşlanma prosesini ləngidir və dayandırır.
Üzüm müalicəvi əhəmiyyətə malikdir və keçmişdən bəri astmanın müalicəsində istifadə olunur.
Üzümün xüsusiyyətlərindən biri də sümükləri gücləndirməsidir. Üzüm mis, dəmir və manqan kimi mikroelementlərin unikal mənbəyidir və bütün bu mikroelementlərin olması sümüklərin formalaşması və möhkəmliyi üçün vacibdir . Gündəlik pəhrizinizə üzüm əlavə etmək osteoporoz da daxil olmaqla yaşa bağlı problemlərin qarşısını ala bilər. Bədəndə manqanın olması son dərəcə zəruridir və protein mübadiləsinə, kollagenin formalaşmasına və sinir sisteminin işləməsinə kömək edir.
Üzüm qanda azot oksidinin miqdarını artırır ki, bu da orqanizmdə qan laxtalanmasının qarşısını alır. Bundan əlavə, üzümün tərkibindəki antioksidantlar qan damarlarını bağlayan və əksər ürək-damar xəstəliklərinin əsas səbəbi olan pis xolesterinin (LDL) oksidləşməsinin qarşısını alır. Həmçinin üzümdə çoxlu miqdarda flavonoidlər var ki, bunlar yalnız üzümün rənginin əsas səbəbi deyil, həm də güclü antioksidant hesab olunur. Üzümdəki iki əsas antioksidant növü olan resveratrol və quercetin sərbəst radikalların təsirini və pis xolesterinin qan damarlarına zərərli təsirlərini neytrallaşdıra bilər. Bu iki növ antioksidant flavonoidlər təmizləyici kimi fəaliyyət göstərir, trombositlərin yığılmasını azaldır və qanda toksinləri süzür.
Migreni müalicə etmək üzümün başqa bir xüsusiyyətidir. Yetişmiş üzüm suyu miqren üçün vacib bir ev vasitəsidir. Üzüm suyu və üzüm toxumu ekstraktı miqren baş ağrılarını müalicə edir.
Üzüm qəbizliyin müalicəsində çox təsirlidir . Tərkibində üzvi turşu, şəkər və sellüloza olduğu üçün onlar işlədici qidalar kateqoriyasına daxildir. Onlar həmçinin bağırsaq və mədə əzələlərinin funksiyasını tənzimləyərək xroniki qəbizliyi müalicə edirlər. Üzüm həll olunmayan liflərlə zəngindir və istehlakdan sonra həzm sistemindən keçərkən toxunulmaz qalır. Lifin həcmi artdıqda nəcisin əmələ gəlməsi və onun bədəndən çıxması asanlıqla həyata keçirilir. Ancaq sulu nəcis və ya ishal olduqda , üzüm istehlakından çəkinmək lazımdır.
Üzüm həzm pozğunluğunda mühüm rol oynayır. Bu meyvə bədən istiliyini azaldır və həzmsizlik və ürək yanmasını müalicə edir.
Bir çox insanın əsas problemi anemiyadır. Dəmir çatışmazlığı insanı zəif və yorğun edir, zehninin fəaliyyətini azaldır. Dəmir bir sıra bədən funksiyalarına təsir edən vacib bir mineraldır. Amma tünd üzüm suyu bədəndəki dəmirin miqdarına nəinki heç nə qatmır, həm də onun səviyyəsini aşağı salır. Həmçinin üzüm suyu içmək insana tez enerji verir.
Sidiyi artıraraq, üzüm sidik turşusunun yaratdığı turşuluğu əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. O, həmçinin sidik turşusunu sidik sistemindən çıxarır, beləliklə, böyrəklərdə gərginliyi və təzyiqi azaldır.
Üzümdə qan xolesterolunu aşağı salan pterostilben adlı kimyəvi birləşmə var. Bu birləşmə faydalı antioksidant resveratrol və üzümdə olan flavonoidə çox oxşardır. Bu meyvə üzərində aparılan ilkin araşdırmalar göstərib ki, üzümün xüsusiyyətlərindən biri də xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olması və qanda xolesterinin azaldılmasına əla təsir göstərməsidir.
Qırmızı üzüm insanı infeksiyadan qoruya bilən güclü antibakterial və antiviral xüsusiyyətlərə malikdir.
Üzümdə olan bir polifenol olan resveratrol Alzheimer xəstələrində amiloid-beta peptid səviyyələrini azaldır. Tədqiqatlar göstərir ki, üzüm beyin sağlamlığını yaxşılaşdıra və sinir sisteminin degenerativ xəstəliklərinin başlanğıcını gecikdirə bilər. Tədqiqat zamanı məlum olub ki, üzüm şirəsi hətta yüngül koqnitiv pozğunluq əlamətləri olan yaşlı insanların beyin funksiyalarını yaxşılaşdıra bilir.