Son dərəcə ləzzətli bir qida olan qurudulmuş əncir kiçik bir hissədə bol lif, vitamin və antioksidant etiva edir. Gənc görünən dəri, gözəl saçlar və daha yaxşı həzm qurudulmuş əncirin bir çox faydalarından yalnız bəziləridir. C vitamini, K vitamini, kalium, fosfor, maqnezium, kalsium və liflə zəngin olan quru əncirin bütün digər faydaları məzmunun davamındadır.

Foodinfo.az bildirir ki, əncir qurusu min illərdir istehsal edilən qida mənbəyidir. Əncir qurusu təzə ənciri günəşli yerdə saxlamaqla əldə edilir. Qurudulmuş əncir təzə ənciri təxminən 4-5 gün qurutduqdan sonra ideal nəticəyə çatır.

Əncirin hər tərəfini yaxşı qurutmaq üçün bir neçə saat ara ilə digər tərəfi qarışdırıb çevirmək vacibdir.

Təzə əncir kimi qurudulmuş əncirin də bir çox faydası var. Qida dəyəri baxımından da vacibdir.

Bu ləzzətli meyvələr bədəninizi içəridən xaricdən qidalandırır. Vitamin və minerallarla zəngin olan qurudulmuş əncir qida çatışmazlığının qarşısını almağa, sümüklərinizi gücləndirməyə və arıqlamağınıza kömək edə bilər. Onlar yaşlanmanı yavaşlatan və oksidləşdirici stresə səbəb olan sərbəst radikalları təmizləyən antioksidantlarla doludur.

Qəbizliklə mübarizə aparırsınızsa, başqa yerə getməyin. Bu meyvələr yüksək lif tərkibinə görə sizi tox saxlayır və qarın ağrılarını aradan qaldırmağa kömək edir.

Qurudulmuş əncirin tərkibində immun reaksiyanı stimullaşdıran və immun funksiyasında iştirak edən müəyyən genləri tənzimləyən bitki mənşəli birləşmələr var.

Tədqiqatçıların fikrincə, bu meyvənin mineral tərkibi insan südünə çox oxşardır. Müxtəlif tədqiqatlar göstərir ki, əncir tərkibində yüksək miqdarda kalsium, maqnezium, kalium və fosfor olduğu üçün osteoporozun qarşısını almağa kömək edə bilər. Bu qidalar sümük böyüməsini və saxlanmasını dəstəkləyir.

Elm adamları daha çox lif yeməyin ümumi sağlamlığı yaxşılaşdıra və bədən çəkisini azalda biləcəyini təklif edirlər. Həmçinin, qurudulmuş əncir təbii olaraq şirindir və əlavə şəkər yoxdur. Buna görə də peçenye, südlü şokolad, tortlar və digər işlənmiş qidalara daha sağlam alternativdir.

Əgər arıqlamağa çalışırsınızsa, bişmiş məhsullara, vaflilərə, pancakelərə və smoothielərə şəkər əvəzinə bir az əncir əlavə edin. Glikogen ehtiyatlarınızı doldurmaq və məşqdən sonra əzələlərinizin bərpasına kömək etmək üçün məşqdən sonra bu meyvələri yeyə bilərsiniz.

Əncir dərinizi oksidləşdirici stressdən qoruya və qocalma prosesini ləngidə bilər. Antimikrobiyal xüsusiyyətləri ilə onlar bakterial dəri infeksiyalarının qarşısını almağa və təbii müdafiənizi gücləndirməyə kömək edə bilər. Əncirin tərkibindəki iki vacib qida olan sink və dəmir saçların uzanmasını təşviq edir və saç tökülməsini azaldır.

Əncirin sağlamlıq faydaları əsasən antioksidantların yüksək səviyyədə olması ilə bağlıdır. Bu meyvələrdə olan antioksidanlar Alzheimer xəstəliyində lövhə meydana gəlməsini gecikdirə və neyron degenerasiyası ilə mübarizə apara bilər.

Nərmin