Yaxşı qidaları seçmək və fiziki aktiv olmaq. xərçəng də daxil olmaqla xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edə bilər.
Foodinfo.az xəbər verir ki, meyvə-tərəvəz və bütöv taxıllar sizi uzun müddətdə xərçəngə tutulma riskinizi azaltmağa kömək edə biləcək qida maddələri və pəhriz lifi ilə təmin edir.
Bütün qida qruplarından müxtəlif yeməklər yemək yeməklərinizi maraqlı və sağlam edəcək.
Səhərlər az yağlı və ya yağsız qatıqlarınıza təzə giləmeyvə əlavə edin. Nahar üçün tünd yaşıl yarpaqlı kələm salatı hazırlayın. Axşam yeməyində gül kələmi, düyü ilə ispanaq, brokoli və kələm sote edin.
Lobya, noxud və mərcimək kimi daha çox paxlalı bitkilərin yeyilməsi də qida maddələrinə kömək edə bilər. Böyük bir qazan mərci şorbası sağlam bir şam yeməyi ola bilər.
Yeməklərdə tam taxılların olmasını təmin etmək çox vacibdir. Bu, səhər yeməyi üçün qurudulmuş meyvə ilə isti bir qab yulaf əzməsi, nahar üçün bişmiş toyuq ilə tam taxıl yulaf ezmesi və şam yeməyi ilə tam buğda rulonunu əhatə edə bilər.
Qablaşdırılmış qida etiketlərində tapıla bilən əlavə şəkər və doymuş yağ miqdarını da məhdudlaşdırın.